АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Ми мусимо за єдність молитися, шукати і будувати її»

Четвер, 09 квітня 2015, 16:27
Сьогодні ми покликані особливо молитися за єдність Христової Церкви в Україні, бо це складова частина архиєрейської молитви Ісуса Христа, який молиться до Отця: Боже, збережи їх, щоб вони були одно, одно як Я в Тобі, а Ти в Мені.

Про це сьогодні, у Великий четвер, сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви до вірних в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Під час Літургії Предстоятель УГКЦ освятив миро, антимінси та здійснив Чин умивання ніг.

У проповіді до вірних та духовенства Блаженніший Святослав відзначив, що цього року Господь знову зробив нас причасниками своєї Тайної вечері. Ми причастилися Його Тіла і Крові. Ми стали свідками Його крайнього упокорення на Чині умивання ніг.

Він пояснив, що Тайна вечеря зветься «тайною» не тому, що є таємна чи прихована. «Ця вечеря зветься так тому, що на ній відбувається якась незбагненна, незрозуміла для людського розуму Божа дія. На Тайній вечері почалося щось цілковито нове в історії людства. Почався новий вихід. Був укладений Новий Заповіт між Богом і людиною. Щоб могти йти у новому русі до свободи, Господь Бог дає нам нову манну, якою є Його Тіло, дає нам споживати його животворящу Кров», - розповів проповідник.

У цей день Христова Церква святкує установлення Таїнства Тіла і Крові Ісуса Христа, Євхаристію, а разом з тим і таїнство Священства.

«Чувайте і моліться, щоб не увійшли в спокусу». «Що означають ці слова Ісуса Христа, сказані сьогодні до нас, – звернувся Блаженніший Святослав до духовенства. – Чувати - означає щодня, щохвилини перевіряти свою вірність. Наскільки ми є вірні тому дарові, який отримали. Наскільки ми є вірними тому скарбові священичого служіння, який Христос уклав у наші душі і серця. Наскільки наше життя відповідає тому, ким ми є. Наскільки те, ким ми є, відповідає тому, що ми робимо».

«Спокуса, - продовжив він, - про яку говорить Ісус Христос, це передусім випробування. Бо коли наступають драматичні обставини, завжди перевіряється, як ми чуваємо і наскільки глибоко ми молимося. Найбільшою спокусою, зокрема для духовної особи, є оцінити неоціненне, проміняти вічне за дочасне, проміняти Бога за його сотворіння. Яскравий приклад такої спокуси є вчинок Юди. У всій своїй драматичності…»

Говорячи про сьогоднішні реалії, Глава Церкви зауважив, що сьогодні Київське християнство поділене, але прагне єдності. «Ми мусимо за єдність молитися, шукати і будувати її. Мусимо просити у Господа, щоб єднання Церков Київської традиції не стало черговим суспільно-політичним проектом. Будучи вірними наказу Христа, щоб ми були справді апостолами тої єдності, яка випливає з благодаті Духа Святого. А найвищим знаком єдності є причастя єдиного Тіла і Крові Спасителя, сопричастя євхаристійне, здатність разом стояти коло престолу і разом звершувати Божественну Літургію», - наголосив архиєрей.

Блаженніший пригадав, що 11 квітня ми будемо згадувати 70-ті роковини арешту всього греко-католицького єпископату на чолі з Патріархом Йосипом Сліпим. «Згадуючи ці роковини, дякуватимемо Господеві за те, що ці свідки віри, наші великі попередники чували, молилися і не увійшли в спокусу», - додав Предстоятель.

Наприкінці Літургії Глава Церкви здійснив Чин умивання ніг військовим капеланам.

Співслужили з Блаженнішим Святославом владика Богдан (Дзюрах), владика Йосиф (Мілян) та близько 30 священиків.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next