АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ на Квітну неділю: «Кожен із нас повинен відповісти собі, ким є Христос для мене»

Неділя, 05 квітня 2015, 18:31
Ми, українці, сьогодні особливо гостро відчуваємо, що потребуємо Спасителя, переможця, який би нас врятував, захистив, дав певність у завтрашньому дні, звільнив від тенет смерті, що сіється на нашій землі. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді на Квітну неділю в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Блаженніший Святослав зазначив, що «нині кожен із нас покликаний відповісти на питання тих, хто зустрічав Христа в Єрусалимі: ким є цей Христос для мене?».

«У чому зміст сьогоднішнього свята? Ми з упевненістю можемо сказити, що ми святкуємо пам'ять історичної події. Мабуть, останнього тріумфу, який пережив ізраїльський народ у місті Єрусалимі. Ми знаємо, що тріумф – це урочисте повернення царя-переможця до своєї столиці. Тріумф є знаком всенародної радості, радості через перемогу, яку приносить переможець-цар до свого престольного граду. І ось ми бачимо євангельський опис такого тріумфу», – сказав проповідник.

«Ця перемога, – відзначив Глава Церкви, – яку сьогодні урочисто святкують люди Єрусалима, є перемогою Ісуса Христа над смертю… Бачимо, що Той, хто входить у Єрусалим, не є якийсь просто земний володар, не є просто людиною. Бог приходить до свого народу. Сам Господь навідується до своїх людей. Він є переможець. Він є Спаситель. Він є сповненням надії, якої так шукали люди з усього римського світу в той день у тому місті».

Але за кілька днів люди, котрі вітали Ісуса Христа як царя, Месію і Спасителя, переживатимуть глибоку кризу. Ісуса Христа буде засуджено на смерть і розіп’ято. І ті, що сьогодні вітають Його – «Осанна!», через кілька днів кричатимуть: «Розіпни Його». Навіть Його учні, які переживають славу свого Вчителя, утечуть від Нього.

Див. також: Трансляція Архиєрейської Божественної Літургії у Квітну неділю

«Але Ісус Христос входить у Єрусалим, щоб у ньому померти й воскреснути. Те воскресіння, яке Він дарував учора Лазареві, завтра є дійсністю, яка торкне кожного з нас. Ось яку надію сповнює сьогодні Ісус Христос, зустрічаючи свій народ у Єрусалимі», – пояснив Предстоятель УГКЦ.

Він також відзначив, що нині Христова Церква святкує День молоді. «Сьогодні єрусалимська молодь кличе нас впізнати в Ісусі нашого Спасителя. Галузки, які ми сьогодні посвячуємо, є знаменом перемоги, - перемоги, яка є з нами в особі Спасителя», – сказав Глава УГКЦ.

Говорячи про сьогодення, він зазначив: «Що означає святкувати Пасху серед війни? Це означає в померлому і воскреслому Ісусі Христі побачити нашу перемогу».

Див. також: Відеосюжет про празник Торжественного в'їзду Господнього в Єрусалим

Предстоятель побажав молодим людям пережити особисту зустріч із нашим Спасителем Христом, не втратити надії, але тримати її завжди в руках, бо наша перемога сама сьогодні приходить до нас. «Наша молодь життя своє віддає, щоб боронити і захищати свою землю і свою країну. Молодь – наше майбутнє, і нині ми повинні за неї разом молитися», – закликав він.

Блаженніший Святослав привітав усіх християн латинського обряду, які сьогодні святкують Великдень. Наприкінці Архиєрейської Літургії освятив галузки верби, які вірні принесли із собою.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next