АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ на початку Синоду: «Усі керівники і лідери держави повинні зрозуміти, що український народ не є чиєюсь власністю»

Неділя, 30 серпня 2015, 14:49
Архиєрейською Літургією в архикатедральному соборі Святого Воскресіння Івано-Франківська урочисто розпочався Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви.

Для канонічного початку роботи Синоду владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, оприлюднив Декрет про скликання Синоду Єпископів УГКЦ. Головною темою Синоду буде «Парафіяльне душпастирство і новітні виклики».

На Синод прибули всі учасники з різних куточків світу, де живуть вірні Церкви. Також приїхали гості Синоду, які взяли участь у Літургії, зокрема архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, та представники Католицьких Єпископських Конференцій Італії, Франції та Австралії.

Сьогодні в Євангелії ми чуємо притчу Ісуса Христа про управителів у винограднику, які вбили сина, єдиного спадкоємця господаря, щоб привласнити виноградник... На основі цієї притчі у своєму слові до вірних Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав роздумав про покликання кожного з нас у Божому винограднику. «Ця притча, – відзначив проповідник, – про Божий виноградник, про його управителів, про його справжнього господаря і власника є надзвичайно важливим Божим Словом до нас сьогодні. Бо кожен християнин, кожен, хто став членом новозавітного Божого народу, членом Христової Церкви, став управителем у Божому винограднику…»

Цим Божим виноградником, вважає Блаженніший Святослав, є передусім наше життя, особисті дари і таланти, які Господь Бог кожному з нас дав: комусь дар мудрості, знання, пророцтва, доброго співу чи інших обдарувань... «Але як нам важливо зрозуміти, – просить задуматися Предстоятель, – що ми не є господарями цього винограднику, а лише його управителями, які повинні плекати, розвивати ці Божі дари і плоди та свого часу віддати Господеві».

Таким Божим виноградником для того, хто покликаний до сімейного життя, є родина. «Як важливо, щоб, наприклад, тато і мама знали й розуміли, що їхні діти не є їхньою власністю, що життя їхніх дітей є Божим даром для Церкви і народу. Ті діти, які Господь Бог дарує батькам, належать насамперед Йому. А батьки, як добрі управителі, повинні плекати, опікуватися тими дітьми, виховувати їх, щоб вони зростали в Божій мудрості і святості», – пояснив Блаженніший Святослав.

Тоді проповідник говорив про інші види «виноградників»: наш народ, нашу Батьківщину… «Усі ті, кому Бог дає відповідальність за лідерство, – твердо переконаний Глава УГКЦ, – повинні зрозуміти, що український народ не є чиєюсь власністю. Ми не є з вами рабами жодного земного володаря і ніколи ними не будемо. Ми є народ Божий, вівці Його пасовиська. Нашим царем і господарем, власником нашої історії є наш Господь Бог, а всі ті, кого Він нам покликає як керівників, лідерів не є господарями, а управителями, служителями, які повинні піклуватися цим народом, будувати його державу як необхідні умови його розквіту. Але плоди свого часу належать Богові».

Духовний лідер греко-католиків просить не забувати, що кожного разу, коли ми хочемо привласнити собі Божий виноградник, коли чинимо рейдерську атаку і захоплення Божої власності, ми завжди постаємо перед вибором і спокусою вбити й укотре розіп’яти Божого Сина. Бо раніше чи пізніше ми його зустрінемо живим у нашому житті. Господь Бог запитає нас про плоди, про управління всіма тими дарами, які Він вклав у наші руки.

У зв’язку з цим Блаженніший відзначив думку, яка прозвучала на Патріаршому Соборі, що закінчився цими днями. «Коли людина свідома, – розповів він, – що її життя і ті дари, які вона має, є перш за все Божою власністю, вона завжди буде відчувати обов'язок віддати Богові хоча б десятину. Така була думка, що коли ми працюємо 40 годин на тиждень, то хоча б чотири години нашого часу слід віддати Богові й ближньому. Тут не йдеться про нашу пожертву, яку кинемо у скарбоню, ні. Ідеться про наш час, наші вміння, якими ми можемо послужити нашому ближньому і долучитися до розбудови Божого винограднику – Церкви Христової, Його Царства на цій землі».

Спитаймо себе, закликає Блаженніший Святослав, яким управителем я є як член Христової Церкви? Про які плоди запитає мене Христос і що я Йому можу показати чи віддати.

Продовжуючи роздуми про Божий виноградник, архиєрей звернувся до членів Синоду. «Як важливо нам, єпископам, які є наслідниками Христових апостолів, зрозуміти і збагнути, особливо на початку Синоду, що ми не є господарями Христового Євангелія, ми не є господарями Його правди. Ми є її слугами. Жоден єпископ не є власником своєї єпархії чи свого екзархату. Але є лише управителем, який управляє від імені справжнього господаря, яким є наш Господь. Як важливо нам усім збагнути, зокрема духовенству, що нашим завданням плекання плодів у Божому винограднику є плекати святість людської душі та свого часу віддати плоди святості нашої Церкви і нашого народу Богові», – закликав застановитися Глава Церкви духовних провідників.

Блаженніший Святослав попросив людей молитися, аби «ми були добрими управителями, щоб впізнали Божого Сина, який приходить сьогодні до нас. Впізнали в Його обличчі Божого господаря всього того, що маємо». Також закликав усіх і кожного помолитися за успішне діяння Синоду.

Синод Єпископів УГКЦ триватиме в Івано-Франківську від 30 серпня до 6 вересня 2015 року.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next