АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ на Стрітення ГНІХ: «Кожна людина покликана носити Світло в собі і в Ньому просвічувати всіх, хто поруч»

Середа, 15 лютого 2017, 13:37
Зміст події Стрітення влучно зображений на іконі свята: у центрі ікони є жест передавання (Пречиста Діва Марія вкладає в руки Cимеона свого Єдинородного Сина). На одних іконах Ісус зображений ще на руках Марії, яка Його передає, на інших - у руках Симеона, котрий Його приймає. Подія відбувається в Єрусалимському храмі на 40-й день по народженні Спасителя, так як за приписами Старозавітного Закону первенець чоловічого роду в кожній ізраїльській сім’ї був посвячений Богові і вважався Божою власністю, як символ Пасхи.

Так пояснив зміст свята Стрітення ГНІХ Глава і Отець Блаженніший Святослав під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії з нагоди свята в Патріаршому соборі Воскресіння в Києві. Участь у Богослужінні взяв владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ.

Відомо, що в момент визволення Божого народу з Єгипту ангел смерті перейшов Єгиптом і вбив кожного первенця, як серед людей, так і серед домашніх тварин. Однак він пройшов мимо тих домівок, що були позначені кров’ю пасхального агнця. І таким чином первенці народу Ізраїля були спасенні.

Продовжуючи євангельську проповідь, Предстоятель Церкви додав, що знаком визволення, пасхи, свободи є Первенець Марії, який був посвячений Богові. Тому вона разом із Обручником Йосифом приносить Його, аби представити «перед обличчям Божим» і принести Богові жертву, щоб можна було цього Первенця передати людям. «Пречиста Діва Марія у жесті передавання свого Первенця Симеонові звершує глибокий богословський жест, бо через її руки Небесний Отець передає людству свого єдинородного Сина», - пояснив проповідник. А праведний Симеон, приймаючи Його, ніби виголошує ісповідь віри: «Бо мої очі бачили Твоє спасіння, що Ти приготував перед усіма народами; світло на просвіту поганам і славу Твого люду – Ізраїля». Цей старець готувався до смерті, але на своїх руках він тримає життя і воскресіння, тому й не боїться смерті. На своїх руках він тримає світло, тому не боїться більше місця померлих, бо, яка каже піснеспів Літургії, навіть «Адамові йде благовістити спасіння, життя, воскресіння».

Крім цього, за словами проповідника, сьогоднішнє свято посвячене Богородиці, бо «в його центрі ми бачимо Марію, як світильник, який засвітив усьому світові світло на просвіту народам»: «Це вона прийняла у своє лоно, принесла світові Світло, яке сьогодні передає старцеві Симеонові. Світло, яке сьогодні передається світові, показує, що кожна людина покликана бути світильником, покликана носити це Світло в собі і в Ньому просвічувати всіх, хто поруч. Узірцем, прикладом сповнення цього покликання до носіння світла, «богопреімства», у цьому святі нам об’являється Пречиста Діва Марія».

На переконання Блаженнішого Святослава, сповідуючи істину Божого світла, що ми отримуємо, важливим жестом цього дня  у святі є освячення свічок. Адже свічки свідчать, що кожен із нас повинен бути носієм Божого світла в цьому світі.

У Вселенській Церкві свято Стрітення є святом богопосвячених осіб, святом монашества. «Вітаю в нашому соборі отців, братів, сестер, монаші спільноти, які трудяться на теренах нашої архиєпархії. Світіть нам, бо ми так потребуємо вашого світла, вашого свідчення цілковитої посвяти Богові. Ми так потребуємо у складних сучасних обставинах світла життя, яке ви запалили і носите в собі на взірець богопосвяченої Пречистої Діви Марії. Ми молимося за вас і просимо: запаліть вашим світлом світильник кожного людського серця!» - привітав монашество УГКЦ Блаженніший Святослав.

Наприкінці Глава УГКЦ привітав усіх вірних зі святом Стрітення ГНІХ: «Нехай це свято буде для нас святом надії, як ця подія стала надією для праведного Симеона Богоприємця. Приймімо те життя і воскресіння, яке в пасхальному символі сьогодні Пречиста Діва Марія передає нам у руки. Приймімо це світло і будьмо ми, християни, світлом для світу».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next