АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Наші храми повинні стати центром служіння і любові до ближнього»

Неділя, 30 листопада 2014, 22:58
У сьогоднішній непростий для країни час кожен християнин повинен робити діла милосердя для свого ближнього. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час недільної проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового 30 листопада.

«Ми живемо в непростий час, час воєнного лихоліття і розрухи. Багато людей голодних, зранених, які страждають від холоду. Не треба бути багатим, щоб чинити добро. Кожен із нас, який має перед собою шматок хліба, подумайте про тих, хто страждає від голоду. Кожен із нас, хто має теплу постіль, подумайте про тих, хто страждає від холоду.

Якби щодня кожен із нас нагодував одного голодного і допоміг зігрітися тому, хто страждає від холоду, мільйони людей в Україні були б нагодовані і захищені», – наголосив Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ відзначив, що ранні християни вважали діла милосердя необхідним елементом Богослужіння і ніхто не приходив на молитву до храму з порожніми руками, а завжди приносив бодай окраєць хліба. І по закінченні Літургії священик роздавав хліб тим, хто його не мав.

«Я хочу закликати нашу Церкву, щоб у наших храмах з'явилися кутки милосердного християнина, де б ми могли кожної неділі, йдучи на Богослужіння, згадати потребуючих і принести те, чим можемо з ними поділитися, – харчами, одягом, – щоб наші храми стали центром служіння і любові до ближнього», – зазначив проповідник.

Блаженніший Святослав також підкреслив, що саме через милосердя ми навчимося любові, якої так потребуємо. «Одне з найбільш лих сучасної людини – те, що ми не вміємо любити. Святий Іван Золотоустий каже, що для того, аби навчитися любити, треба спочатку чинити діла милосердя», – відзначив Предстоятель УГКЦ.

Розповідаючи про притчу про милосердного самарянина, який врятував іудея, що потрапив до розбійників, був побитий і пограбований, проповідник зазначив: «В образі самарянина ми бачимо самого Ісуса Христа. Бог стає ближнім для потребуючої людини, не кидає нас край дороги. Кажуть, Церква подібна до військового шпиталю, куди Господь приводить зранених, потребуючих, покривджених. Сьогодні багато ран як на тілі, так і в душі людей, через гріхи, через трагічні обставини, і саме в Церкві Господь нас оздоровляє і стає нашим ближнім».

Див. також: Запис трансляції «Живим.ТБ» Архиєрейської Божественної Літургії

Блаженніший Святослав відзначив, що сьогодні минає річниця побиття молоді на Майдані. І підкреслив, що Господь привів цих молодих людей до храму. «Цей день став днем пробудження і християнського милосердя. Усі наші храми і монастирі перетворилися на лікарні, де ми вчилися одне одному служити, бути справді образом милосердного Бога, вчилися разом любити, можливо в найтяжчих обставинах нашої історії, любити Бога через свого ближнього. Возлюби ближнього свого, як самого себе, – каже Господь Бог. Бо я повернуся, і все те, що ви віддали ближньому, я вам віддам сторицею. Не біймося ділитися всім тим, що Господь дав нам у наші руки. Хто каже, що Бога любить, а брата свого ненавидить, – той є неправдомовець, бо не можна любити Бога, якого ти не бачиш, якщо не любиш ближнього свого, якого бачиш», – сказав Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next