АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Навчальні заклади повинні не просто допомагати вихованцям здобути якісну освіту, а й ставати кращими людьми»

Вівторок, 13 вересня 2016, 22:46
Новий Закон України «Про освіту», який дає можливість Церкві й релігійним організаціям відкривати навчальні заклади, є корисним. Бо освіта й виховання – нерозривно пов’язані. Справжнє навчання неможливе без виховання на цінностях, життєвих орієнтирах.

Наприклад, вчена людина може бути небезпечним злочинцем, якщо свої знання й таланти використовуватиме для руйнування суспільства, нищення гідності іншої людини. Навчальні заклади повинні не просто допомагати вихованцям здобути якісну освіту, а й ставати кращими людьми, щоб будувати, а не руйнувати.

Сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 13 вересня, розповідаючи про освіту в прямому ефірі проекту Живого ТБ «ВІДКРИТА ЦЕРКВА».

За його словами, присутність Церкви в освіті є запорукою того, що дітям у школах будуть дані загальнолюдські орієнтири. «Коли говоримо про базові цінності, то для всіх християнських Церков вони є однаковими. Тут йдеться не про конфесіалізацію школи чи освіти, а про те, щоб усі Церкви своїми засобами могли допомогти виховувати гідних, відповідальних громадян», – пояснив архиєрей.

Таке навчання, на переконання Блаженнішого Святослава, можна реалізувати трьома етапами. Спочатку потрібно виховати цілісну особистість, яка вміє критично думати, а не просто відтворює знання: «Аби особа вміла самостійно думати і, навіть більше, вміла бути свобідною і відповідальною за свої вчинки».

Другий етап – виховання вільної людини, патріота: «Щоб людина могла застосовувати на благо свого народу все, що вона здобула під час свого виховання і навчання».

А третій етап – сама особа повинна розвивати свою креативність: «Людина повинна постійно вчитися, бо в школі, навіть у найкращому університеті, неможливо всього пізнати і здобути. Школа вчить вчитися, і той, хто виходить із неї, повинен розуміти, що він не закінчує на цьому етапі своє навчання». 

При цьому Глава УГКЦ наголосив, що людина повинна постійно навчатися нового і відповідати на потреби суспільства: «Тоді їй буде завжди  цікаво працювати в обраній галузі. А суспільство, сформоване з таких людей, завжди буде живе, відкрите, креативне».

 

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next