АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Перемогти зло може лише той, хто вірить у Бога»

Неділя, 17 серпня 2014, 17:23
Вірою людина поєднується своїм духом, своєю душею і тілом з Богом – найвищим добром. І лише тоді, коли вона є в Ньому і з Ним, може перемогти зло.
Зображення 1 / 5 Використовуйте клавіші для перегляду

Про це сказав сьогодні, 17 серпня, Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в першу річницю освячення собору.

Предстоятель привітав усіх прочан, які прибули на прощу, «аби тут, у серці України, благати в Господа Бога миру для нашої землі, Божого благословення і сили вистояти в боротьбі, що її сьогодні ведемо».

«У Божому Слові святого Євангелія в цю неділю ми споглядаємо апостолів, які пережили поразку… Потім апостоли приходять до Христа, намагаючись зрозуміти, в чому полягала їхня помилка. Він їм каже про віру. Переможцем може бути тільки віруюча людина. Перемогти зло може лише той, хто вірить у Бога. Бо віра – це єднання, – єднання людини з її Творцем», – наголосив проповідник.

Блаженніший Святослав просить людей замислитися над важливістю віри, завдяки якій ми можемо перемогти зло. «Для віруючої людини нема нічого неможливого, бо у своїх думках, вчинках і бажаннях вона вміщає Бога і Його силу. І навіть тоді, коли в цій боротьбі людська сила не здатна чогось змінити, через таку віруючу особу проявляється вся сила божественної благодаті. Тому Ісус Христос каже, що боротьбу можна вистояти лише в молитві й пості. Чому? Бо молитва і піст не зміннють Бога, Його намірів. Молитва й піст змінюють молільника і посника. Віруюча людина, яка стоїть у молитві й пості, очищається, просвітлюється і єднається з тим, до кого в молитві взиває. І через неї Господь може творити неможливі для людини діла», – вважає архиєрей.

Фоторепортаж: Архиєрейською Літургією і освяченням дніпровської води завершилася цьогорічна проща до Патріаршого собору

Він відзначив, що ми прийшли на сьогоднішню прощу, щоб відсвяткувати першу річницю освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового.

«Як ми поглянемо на історію його будівництва, а особливо на останні кроки до його освячення торік і те, як ми пережили цей тяжкий рік після його освячення, то можемо з упевненістю сказати, що це Господь збудував свій храм руками віруючих людей», – вважає Глава Церкви.

Він зазначив, що цей храм став осердям віри добрих, чесних людей. Храм, який, можливо, у найтяжчі хвилини історії України став домом для багатьох голодних, поранених, потребуючих.

«Ми продовжуємо стояти в цьому храмі в молитві й пості, щоб остаточно перемогти це зло, до боротьби з яким ми стали майже рік тому. Віримо, що поєднані з нашим Господом, ми станемо переможцями добра над злом, Божої сили над людською гріховністю і невірністю», – сказав Предстоятель Церкви.

Глава УГКЦ подякував усім, хто трудився над побудовою собору.

Під час Літургії духовенство і миряни відновили хресні обіти. А наприкінці Богослужіння Блаженніший Святослав освятив воду в Дніпрі та благословив нововикладену мозаїку святих Володимира і Ольги при вході до собору.

З Главою Церкви співслужили: владика Борис (Ґудзяк), Єпарх єпархії Святого Володимира у Франції, владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийської єпархії, владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next