АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Присутність на Патріаршому Соборі представників УАПЦ є моментом пошуку нашої єдності»

Вівторок, 25 серпня 2015, 17:57
Патріарший Собор – подія, яка відбувається в Церкві з часу її виходу з підпілля щоп’ять років. Делегатів на Собор вибирають на єпархіальних соборах, які впродовж останнього року відбулися в усіх греко-католицьких єпархіях. Таким чином делегати із 57 країн світу беруть участь в роботі чергового Собору. Утім, уперше, відколи розпочалися соборові зустрічі УГКЦ, у ньому бере участь делегація УАПЦ, яку очолює владика Ігор (Ісіченко), Архиєпископ Харківський і Полтавський.

Про це сказав Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав під час прес-конференції в Івано-Франківську 25 серпня, у перший день роботи Патріаршого Собору «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

За словами очільника Церкви, під час заходу вдасться поглянути на стан втілення в життя стратегії розвитку УГКЦ: «Ми прагнемо зробити іспит сумління щодо реалізації нашої  стратегії, а саме щодо того, наскільки ефективні наші заклики до руху оновлення парафіяльного життя. Це також і добра нагода відкоригувати наші думки та постанови з огляду на нові виклики. Бо ж, коли ми формували цю стратегію, то не знали, що переживатимемо війну».

Щодо присутності делегації від УАПЦ Глава УГКЦ додав, що в цій Церкві нещодавно відбувся Собор Полтавсько-Харківської єпархії УАПЦ, на якому священики і миряни висловили прагнення шукати Євхаристійного сопричастя і адміністративної єдності з УГКЦ. «На мій погляд, це цікава ініціатива, яку ми вітаємо. Одним із моментів пошуку такої єдності і є присутність на нашому Патріаршому Соборі представників УАПЦ», - наголосив він. 

Додамо, першого дня роботи Собору відбулося перше пленарне засідання, на якому представили досвід живої парафії в храмі Святого Іллі в Торонто (Канада). У ній, за словами Блаженнішого Святослава, англомовна парафія представляє традицію київського християнства, бо навіть маленькі діти там знають, як співати Утреню.

Тож, на його переконання, Собор стане моментом нового імпульсу для пастирського служіння, щоб можна було краще послужити людям відповідно до сучасних викликів. Адже в УГКЦ  існують парафії різного рівня активності. Деякі з них маленькі, зокрема в Центральній Україні, однак у них немає жодного парафіянина, який би не відчував себе діяльним у своїй парафії. «Такі люди готові ділитися своєю вірою», - переконаний Глава УГКЦ. Також існують великі парафії, де є багато «анонімних християн», які моляться, але не відчувають себе членами парафіяльних спільнот. Саме тому потрібен обмін досвідом, щоб можна було зробити відповідні кроки.  

Департамент інформації УГКЦ

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next