АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ провів лекцію в Папському університеті Рима

Четвер, 15 грудня 2016, 12:57
14 грудня Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, провів лекцію в Інституті Івана Павла II при Папському Латеранському унівеситеті в Римі. Предстоятель УГКЦ говорив про захист гідності людської особи та виклики в сучасних українських реаліях.

На думку Блаженнішого Святослава, сім’я є тим середовищем, у якому може бути збережена гідність людської особи з моменту народження людини аж до її смерті. Саме тому одним із головних завдань Церкви є захист сімейних цінностей перед різними сучасними ідеологіями, котрі “намагаються інструменталізувати та використати гідність людської особи для досягнення технологічного прогресу”.

Говорячи про український контекст, лектор зазначив, що “українське суспільство сьогодні відчуває сплетіння старої комуністичної спадщини, котра базується на ідеологічних принципах радянської політики щодо сімейних цінностей, із сучасною гендерною ідеологією, яка приходить до нас із Заходу”. Таким чином, за його словами, створюється “тип зраненого посткомуністичного суспільства, яке легко заражається моральними інфекціями Заходу”.

У своїй лекції Глава УГКЦ вказав на “тоталітарну схожіть” між політикою радянської влади щодо сім’ї та сучасною західною ідеологією. “Те, що їх об’єднує, – це боротьба проти сім’ї, котра в кінцевому результаті знищує гідність людської особи”, - зазначив він, назвавши їх “партнерами в їхньому ставленні до сімейних цінностей”.

Підсумовуючи сказане про сучасні виклики перед сімейними цінностями в українському контексті, Блаженніший Святослав вказав також на досвід служіння УГКЦ в умовах підпілля: “У часи, коли наша Церква була забороненою, саме родина врятувала Церкву. Сьогодні настав час, коли Церква має повернути борг родині, врятувавши її перед різного роду небезпечними ідеологіями”.

Додамо, що окрім студентів, на лекцію Глави УГКЦ прийшли представники ватиканських структур, дипломатичних відомств та наукових інституцій Рима. На завершення професор Станіслав Григель подякував Блаженнішому Святославу та вказав на необхідність академічного спілкування і співпраці між Інститутом Івана Павла II та Українським католицьким університетом.

Прес-служба товариства “Свята Софія”

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next