АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ під час Екуменічної молитви в Празі згадав про Голодомор, ліквідацію УГКЦ та депортацію кримських татар

Понеділок, 29 лютого 2016, 12:00
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав узяв участь в Екуменічній молитві за закатованих та загиблих політичних в’язнів у cоборі Cвятого Віта в Празі.

Очолив Богослужіння кардинал Домінік Дука, Архиєпископ Праги, у співслужінні з монсеньйором Джоелом Румлом та Єпископом Чехословацької Гуситської Церкви Томашем Буттом.

У своєму слові Предстоятель зауважив, що в цій молитві згадують про десять мільйонів українців, убитих штучним голодом у часи Сталіна в Україні в 1932-1933 роках. Цей штучний голод українці називають Голодомором. А міжнародна спільнота називає його Геноцидом українського народу.

«Також у цій молитві хочу згадати 70-ту річницю насильницької ліквідації Української Греко-Католицької Церкви в колишньому Радянському Союзі. 8 березня цього року минає 70 років від так званого Львівського псевдособору. Цей псевдособор став початком хресної дороги для митрополита Йосифа Сліпого і сімох єпископів Української Греко-Католицької Церкви», – розповів Блаженніший Святослав.

Глава Церкви відзначив, що на час ліквідації наша Церква у 1946 році налічувала близько трьох тисяч священиків, сотні монастирів, три духовні семінарії і одну Богословську академію. «Усе було знищено і Церква перейшла в підпілля. Близько 800 священиків було насильно приєднано до московського православія, як і всі храми нашої Церкви. Тільки в 40-х роках і тільки із Західної України було депортовано близько мільйона людей до Сибіру. Цей псевдособор став початком нищення УГКЦ у Чехословаччині, Польщі, Румунії, Угорщині та в інших країнах, які потрапили під радянське поневолення», – сказав Глава УГКЦ.

«У цій Молитві, – додав Блаженніший Святослав, – я хочу згадати всіх: православних, протестантів, римо-католиків, євреїв і мусульман, які зазнали репресій від комуністичного тоталітарного режиму. Але цілий народ, народ який визнає своєю вірою іслам, був депортований зі своєї землі. Цей народ - кримські татари».

«За всіх них сьогодні лунає наша молитва до Богородиці», – сказав Предстоятель УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next