АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Щоб отримати мир, потрібно повірити у воскреслого Ісуса Христа»

Неділя, 19 квітня 2015, 16:32
Якщо ми порівняємо учнів після розп’яття їхнього Спасителя зі станом кожного з нас сьогодні, то побачимо дуже багато спільного. Ми сьогодні боїмося, страхаємося, коли чуємо про воєнне лихоліття, сльози, страждання; кожен із нас відчуває підсвідомо, що завтра наступним можу бути я. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у проповіді до вірних у восьмий день після Воскресіння Христового під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Проповідник відзначив, що в цей день учні Христові після пережитих подій були сповнені страху. Євангелист Іван, розповів Блаженніший, дуже коротко, але влучно описує їхній стан: вони збиралися за замкненими дверима через страх. Вони знали, що вчора вбили їхнього Вчителя, а наступними завтра можуть бути вони.

Предстоятель звернув увагу, що в сьогоднішньому євангельському читанні ми виразно чуємо, що першим словом, яким звертається Ісус Христос до своїх учнів, переляканих апостолів, є слово «мир». «Він два рази сказав до них: мир вам! Очевидно, що в єврейському побуті «шалом» (мир) було способом привітання. Але в контексті надзвичайної зустрічі з воскреслим Христом те слово набирає цілком іншого змісту. У Священному Писанні слово «мир» означає не якісь зовнішні обставини, а внутрішній стан людини. Найперше мир означає внутрішню гармонію, ми б сказали - добробут і гармонію земного достатку, злагоду в сім’ї, благодатний спосіб поведінки. Тобто людина, яка справді відчуває себе певно в тому, де вона є, ким вона є і що вона робить, знає, що таке мир. У суспільному значенні мир означає гармонію, злагоду в стосунках з іншими людьми, певність у прийдешньому дні», - пояснив Блаженніший Святослав, додавши, що саме тому апостоли розуміли, як і всі інші жителі Єрусалима, що мир – Божий дар.

«Цей світ і навіть сама людина, – переконує проповідник, – не можуть цього миру здобути своїми людськими зусиллями. Тому апостоли мир завжди благовістували як Божий дар і Боже благословення. Ісус Христос – воскреслий Спаситель не просто говорить про мир до своїх апостолів, Він їм його передає. Передає його як знак Божого благословення і стовідсоткової певності, що якщо Христос воскрес із мертвих, Він залишатиметься з ними аж до кінця віку. Тому апостол Павло каже: Христос є нашим миром. А посилаючи учнів у світ благовістувати про Воскресіння Христове, робить їх носіями того миру».

«Ми так багато говоримо про мир, – продовжив Глава Церкви, – ми так багато молимося про мир. Але сьогодні все те, про що чуємо в Христовому Євангелії, стається під час цієї Божественної Літургії. Воскреслий Господь зараз присутній між нами. І для того, щоб мир отримати, у Нього потрібно повірити, повірити у Спасителя, який каже: блаженні ви, які, можливо, не бачили, як Тома, але увірували. Лише через віру можна торкнутися воскреслого Христа і сповнитися Його миром».

Під час Літургії відбулися свячення двох дияконів - Андрія Боднарука та Андрія Бониса.

Співслужили з Блаженнішим Святославом владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський, та 11 священиків.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next