АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Сьогодні нам образ Петра каже: взивайте, шукайте. Бог є поруч»

Неділя, 09 серпня 2020, 20:50
«Жити по-християнськи означає крокувати дорогою життя разом із Богом, який веде мене за руку, який дає мені можливість звершити те, що моїми людськими знаннями, можливостями є неможливим», – про це 9 серпня сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Предстоятель зауважив, що в сьогоднішньому Євангельському читанні є одне слово, яке весь час повторюється. Це слово – ходити.

Ми чуємо, що Христос о 4 ночі йде по воді. Чуємо, що Петро, щоби начебто перевірити, чи справді Христос каже правду, що це Він, хоче теж ходити, йти теж по воді. Точно як і його Вчитель. А на кінці розповіді вони разом ідуть…

Що означає слово «ходити»? «У книгах Священного Писання слово "ходити" не означає лише переміщатися. "Ходити" означає вести певний спосіб життя. Ходіння – це певний стиль, певний спосіб будувати стосунки. І ми чуємо у книгах Старого Заповіту про те, як Бог ходить. Якими є Його стежки. Коли Боже слово каже, що Бог приходить до людини, то це означає дуже важливий момент впливу Бога на життя людини і світу. Момент, коли смерть відступає, а життя подає руку людині», – розповів проповідник.

У книгах Святого Письма читаємо, що Господь закликає людину ходити дорогами правди та справедливості. «Ходіння стежками Божих заповідей – це була відповідь Божого народу на союз між Богом і людиною. Тож "ходити" означає жити в певний окремий Божий спосіб», – пояснює Блаженніший Святослав.

Він відзначає, що ми, християни сучасного світу, серед розбурханої дійсності відчуваємо себе часто покинутими сам на сам. Інколи нам бракує відчуття присутності Бога з нами, у момент, коли відчуваємо, що потопаємо.

«Сьогодні нам образ Петра каже: взивайте, шукайте, бо Бог є поруч. Може найбільше і найсильніше можна відчути Божу присутність, коли людина відчуває своє власне безсилля. Лише тоді, коли ми здатні вхопити руку Божу, яка протягнута до нас у той небезпечний момент, ми відчуємо, що не є покинуті. Ми не є сам на сам перед обличчям сучасної небезпеки», – сказав Глава УГКЦ.

На основі сьогоднішнього Божого слова ходити означає крокувати дорогою земного життя разом із Христом. Предстоятель переконує, тримаючи Божу руку, ми можемо по-особливому в певний спосіб, певним стилем нашого життя виконувати всі наші завдання і покликання, до яких сьогодні кличе нас Господь. Жити наше сімейне, професійне, особисте життя саме по-християнськи.

Глава Церкви також відзначив, що сьогодні ми святкуємо пам’ять святого великомученика і цілителя Пантелеймона. Цей святий нам має дуже багато чого сказати. Він був лікарем і відрізнявся від інших християнським стилем виконання своєї професії. Він лікував людей силою Божої милості... Тому ми сьогодні його пам’ятаємо. Саме відкриваючи людям здоров’я через доступ до життя, до джерела Божого милосердя, він назавжди вписався в пам’ять Христової Церкви. Це той приклад, як можна бути лікарем, але по-християнськи.

Ми сьогодні молимося за наших медиків. Бо від них залежить наше життя і здоров’я в умовах пандемії коронавірусу.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next