АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Сьогодні Церква показує нам джерело життя і перемоги»

Неділя, 15 березня 2015, 20:53
Ми з вами втомлені, наші сили вичерпуються. І ось сьогодні, у Хрестопоклонну неділю, Христова Церква вказує нам у своїй мудрості на джерело життя та сили. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києві на Лівому березі Дніпра.

Проповідник зауважив, що цієї неділі, яку ми називаємо Хрестопоклонною, ми дійшли до половини посту. «Хто справді постить, молиться, іде цією паломницькою дорогою до Воскресіння Христового, відчуває втому. І сьогодні Христова Церква запрошує в тінь Хреста Господнього, щоб біля стіп нашого розп’ятого Спасителя знайти силу, покріпитися, втамувати спрагу, отримати корм. А відтак з відновленими силами мати силу йти далі», - сказав Предстоятель до вірних.

Блаженніший Святослав відзначив, що в нашому житті ми часто зіштовхуємося з якоюсь нестачею, яку часом наш український народ називає злиднями. Нам завжди, каже він, всього бракує: достатку, безпеки, часом розуму, мудрості, тобто засобів для повноти життя. «Тому кожна людина, незалежно від того, багата вона чи бідна, хвора чи здорова, впродовж свого життя шукає джерело життя. І ось Христове Євангеліє запрошує нас взяти на себе свій хрест і йти за Христом. Тому що ці злидні ми часто називаємо нашим особистим хрестом. Від наших страждань, невигод і небезпек ми не можемо втекти. Але християнська мудрість запрошує нас разом із нашим хрестом відкрити для себе джерело життя, знайти хрест Христа Спасителя, прийти до нього, йому поклонитися. У нього набратися сили, мудрості, відваги, щоб далі подорожувати до повноти Воскресіння», - просить застановитися Глава Церкви.

У Хрестопоклонну неділю, продовжив проповідник, Церква навчає своїх дітей поклонятися Чесному і Животворящому Хресту Господньому. «Що означає поклонятися Розп’ятому? Це означає черпати з джерела життя, уміти його знайти, мати можливість доступитися до нього», - сказав Блаженніший Святослав.

Див. також: Архиєрейська Божественна Літургія в Патріаршому соборі Воскресіння Христового

Він розповів, що коли наші предки будували фортифікаційні споруди, криниця завжди була в центрі споруди. «Бо наші предки знали, коли прийде час небезпеки, це джерело води стане джерелом життя, дасть сили витримати облогу. У наші дні на рідній землі ми відчуваємо, що перебуваємо в облозі і мусимо вистояти в боротьбі. Як важливо нам знайти ту криницю, джерело життя. Особливо в час, коли наша країна наче знекровлена. Ми з вами втомлені, наші сили вичерпуються. І ось сьогодні Христова Церква вказує нам у своїй мудрості на це джерело. Посередині храму ми виставили для привселюдного поклоніння Чесний і Животворящий Хрест Господній. Будемо йому поклонятися, бо саме звідти б’є джерело життя, яке сьогодні стає доступним», - переконаний Предстоятель Церкви.

«Чесний і Животворящий Хрест в історії християнського життя був знаком перемоги. Берімо і ми цей знак, черпаймо з нього джерело життя, поклоняймося йому і разом з ним прямуймо до Воскресіння», - закликав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next