АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Світ перетворюється на поганську Галилею»

Неділя, 24 січня 2016, 21:26
Про воплоченого Бога, який був присутній між людьми, до часу хрещення в ріці Йордан майже ніхто не знав. Саме в Йордані вперше Він був об’явлений усім людям, які чекали на прихід Спасителя. Після того Христос сорок днів перебував у молитві та пості в пустелі. А сьогодні Він виходить з проповіддю, звертаючись до свого народу.

Такими словами Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав розпочав проповідь в Неділю після Просвіщення, 24 січня, на Архиєрейській Божественній Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ в Києві. З Предстоятелем Церкви співслужив владика Йосиф, Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ.

Тож де і за яких обставин розпочалася учительська місія Христа? «Сьогоднішнє Євангеліє чітко подає географію Святої землі, зокрема її північ. Воно описує Галилею. Свята земля була обмежена сиро-фінікійською культурою – на півночі, а на її заході проходив морський шлях, який сполучав Месопотамію з Єгиптом (тут проходили тисячі людей зі своїми клопотами, товарами, культурою), на півдні розташувалася Самарія (відвічний супротивник в релігійному житті ізраїльського народу). То була, як описує пророк Ісая, «поганська Галилея», що дослівно означає Галилея багатьох народів. Бо саме на цьому клаптикові землі на початку проповіді Христа відбувалася тогочасна глобалізація суспільства, змішування мов, культур, релігій», - пояснив проповідник.

За його словами, в розмаїття такого суспільного, економічного, громадського життя прийшов Ісус зі своєю проповіддю. «Зауважмо, Він не йшов проповідувати на самоту чи в маленьку еліту, а в нібито саме серце тогочасного суспільства», – додав Глава УГКЦ, зазначаючи, що Ісус обирає для цього місто Капернаум на північно-західному узбережжі Галилейського моря.

Який зміст його проповіді? Усю науку на початку привселюдної діяльності Христа можна звести до однієї фрази, яку знаходимо в сьогоднішньому Євангелії: «Покайтеся, бо наблизилося до вас Царство Небесне». Що означає покаятися? Виставити на світло Слова Божого своє життя, спосіб поведінки, особисті життєві пріоритети. «Царство Небесне – сам Бог Ісус Христос, який наблизився, бо Його не потрібно було вже шукати далеко на небесах. Він особисто почав просвіщати свій народ світлом Божого Євангелія. А тим світлом є істина, правда про єдиного вічного Бога, який в постаті свого Сина скеровує своє Слово до людини», – зазначив він.

На думку Блаженнішого Святослава, якщо ми сьогодні подивимося на своє життя, заглянемо у своє серце, розум, то побачимо, що думаємо, які маємо пріоритети: «Ми побачимо, що наша особа, наше серце дуже подібне до цієї поганської Галилеї. Скільки всього в нашому нутрі перемішалося: світла й темряви, скільки різної інформації ми отримуємо! У такому спектрі цінностей, які нам пропонує сучасна культура, ми часто почуваємося розгубленими і не знаємо, як правильно діяти. Ми подібні до народу, який потребує світла.  Наше серце занурюється в темряву ідолопоклонства, бо кожен має власного ідола (гроші, кар’єра, успіх). І ось сьогодні Христос хоче ввійти в нашу особисту Галилею і стати в її центрі». Тому, якщо Бога поставити на першому місці, тоді все інше стає на своє місце. Тоді людина бачить світло, знає, як правильно поводитися, розуміє, який їй шлях обрати, і провадить справді нове, сповнене Божим світлом, життя.

«Сьогодні відкривається велике завдання перед кожним християнином – бути в гущавині подій суспільного життя свого народу і країни. Кожен із нас повинен відчути, що місцем, де повинно лунати свідчення особистої віри, де ми, охрещені люди, повинні світитися Божим світлом, є серцевина життя нашого народу», – закликав проповідник. Бо сьогодні світ перетворюється на поганську Галилею, де релігійні цінності намагаються усунути із суспільного дискурсу. Світ попадає в нову темряву і безвихідь.

Звідки світло прийде у цю глобальну вселенську Галилею? «З осердя центру життя Христової Церкви, бо Він є між нами і кличе вийти з темряви смерті і просвітитися Словом Його істини, прийняти все, що Він приніс. Просімо Господа, щоби завітав із світлом проповіді до України, яка сьогодні подібна до Галилеї, де перемішалося все: думки, цінності, течії, моделі поведінки», – сказав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next