АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Той, хто мав звершувати судочинство у Божому народі, розумів, що він має бути образом і подобою Бога»

Понеділок, 12 лютого 2018, 07:17
Сьогодні Святе Писання відкриває нам Бога, який не карає, а спасає! Всевишній дає нам добру нагоду подумати: а куди ж ми з вами ідемо впродовж нашого земного життя?! Зараз так часто людина відчуває себе загубленою. На жаль, багато молодих людей впадають у відчай через те, що втрачають сенс свого життя. Адже вони не розуміють, куди прямують своєю життєвою дорогою. Це також стосується й українського суспільства, яке вкотре опинилося на роздоріжжі!

Про це говорив у своїй проповіді Отець і Глава Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Божественної Літургії у Патріаршому соборі в Києві 11 лютого, у М'ясопусну неділю.

«Сьогоднішня неділя, яка називається М’ясопусною, безпосередньо впроваджує нас у дуже важливий та найбільш інтенсивний час року — у період Великого посту. Євангелист Матей описує нам сцену завершення історії світу. Дуже часто, коли ми читаємо це Євангеліє, то розуміємо, що це сцена Страшного суду. Проте, з іншого боку, ми читаємо це як Євангеліє (Добру новину). Тому хтось може запитати: як розповідь про Страшний суд може бути доброю новиною? Що доброго в тих словах може бути для християнина, коли він чує про завершення особистої історії?» — звернувся на початку своєї проповіді до вірних Блаженніший Святослав.

На думку Предстоятеля, часто у своїй уяві ми малюємо образ Бога, що карає. Однак часом наші уявлення є цілком неправильними. Насправді Небесний Отець у своєму задумі, коли покликав нас до життя, підготував для нас спадок — Царство Небесне. Ми маємо це Небесне Царство успадкувати так, як син чи донька успадковує багатство від своїх батьків. Потрібно пам’ятати, що не вічний вогонь був підготовлений для людини, а насамперед небесне спадкоємство! Ба більше, у Євангелії також сказано, що вічний вогонь підготовлений не для людей, а для диявола і ангелів його, а також для тих, хто добровільно стає слугою нечистого.

«Господь нікого не змушує бути щасливим, бо Він кличе, готує та дарує. А від кого залежить, який підсумок (кінець) ми почуємо на цьому остаточному суді? Від нас! Можливо, ця сцена буде страшною лише тому, що все таємне стане явним. Усе те, що ми хотіли приховати (часом навіть від самих себе), у підсумку історії людства виявиться і ангелам, і людям!» — наголосив духовний лідер греко-католиків.

Він також зазначив, що Господній намір полягає в тому, щоб усі люди спаслися і прийшли до пізнання Його істини. Саме від нашого вибору залежить та мета, до якої ми йдемо у власному житті. А як ми це робимо? Цими кроками є наші діла та вчинки. Ми часто навіть не розуміємо, наскільки важливими є наші діла. Ми є плодом власної історії.

«Можна сказати, що сьогодні українське суспільство вкотре стоїть на роздоріжжі, вкотре стоїть перед вибором. З усіх сторін сьогодні лунають тривожні сигнали, що українське суспільство радикалізується. Люди не вірять, що існує справедливість, і часом самі хочуть її вершити. Вони не вірять у те, що в цьому світі може бути справедливий суддя, — аналізує актуальність сцени з Євангелія на сучасний лад Глава УГКЦ. — Ми всі знаємо про великі дискусії, які сьогодні відбуваються, щодо необхідності створення Вищого антикорупційного суду, реформування всієї гілки нашого судочинства. Проте в історії людства (зокрема в історії Ізраїлю) той, хто мав звершувати судочинство у Божому народі розумів, що він має бути образом і подобою Бога та розрізняти добро і зло. Проте ми сьогодні не зможемо відповісти на ці виклики, які стоять перед нашим суспільством, якщо не зможемо знайти свого власного справедливого вибору!» — підкреслив проповідник.

На думку Глави Церкви, Господь приходить до нас і дає нам шанс. Потрібно зробити свій вибір та відгукнутися на запрошення Всевишнього — прийти до Нього та унаслідувати Небесне Царство.

«Починаючи Великий піст, сьогодні ми маємо ще один шанс розрізнити: куди ж я йду? Ми маємо вкотре виправити дорогу свої власних вчинків, маємо нагоду звільнитися від того, що збиває нас від покликання успадкувати Небесне царство. Тепер Господь засідає на престолі своєї слави у святій Тайні Сповіді не для того, щоб нас засудити, а для того, щоб нас простити і відкрити перед нами обійми нашого Небесного Отця!» — наостанок наголосив Блаженніший Святослав.

Наприкінці Літургії Глава Церкви привітав випускників магістерської програми Катехитично-педагогічного інституту УКУ (м. Київ) із завершенням навчання. Предстоятель побажав їм Божого благословення та ласки Святого Духа, щоб Він навчав їх із нутра їхнього серця. «Вам, дорогі катехити, сьогодні доручається дуже велика місія: навчити дітей, молодь та старших нашої Церкви, що тепер є час покаяння та спасіння... Саме від вас залежить, який образ Бога ви сформуєте в душах ваших учнів — дітей, молоді та старших. Тому, вручаючи ці дипломи магістра, дозвольте також вручити душі тих людей, яких Церква пошле вам, а разом з тим велику відповідальність. Тому що ті діти, можливо, колись відкриють для вас двері Небесного Царства. Ваше завдання — це не є робота, а місія, яку тепер ми вам вручаємо!» — звернувся до випускників Блаженніший Святослав.

За словами ректора Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ протоієрея Петра Жука, цю величну місія — проголошення Слова Божого і навчання віри, у Київській архиєпархії почали здійснювати у 2010 році спільно з Катехитично-педагогічним інститутом УКУ.

Директор Катехитично-педагогічного інституту УКУ с. д-р Луїза Цюпа, СНДМ, подякувала Блаженнішому Святославу за його служіння та діяльність. Вона також додала, що навчання випускників насправді ще не завершується, адже «кожного дня Боже Слово та недільна Євхаристія — це є наше постійне навчання і заглиблення у Божій любові».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next