АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 103-й день війни: «Ми сьогодні просимо: Господи, очисть свою виноградну лозу в Україні!»

Понеділок, 06 червня 2022, 18:38
Ми молимося також за наших ворогів, за те, щоб вони не висушували своєї душі злочинами проти українського народу. Ми молимося за благодать Духа Святого для всіх людей. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 103-й день війни росії проти України.

«Цими днями Україну потрясло те, що була вкотре обстріляна і частково знищена Свято-Гірська лавра московського патріархату, загинули монахи, цивільні люди, біженці, які рятувалися від російських бомб у цьому монастирі. Видно, що для російського окупанта немає нічого святого. Вкотре вчора був тяжко обстріляний наш Харків, який намагається потроху повертатися до мирного життя. Уся територія України вразлива до російських ракет, які продовжують ударяти по різних областях нашої країни. Тож немає жодного міста, жодної частини України, яка б могла вважатися вповні безпечною», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

«На жаль, вже понад шість мільйонів українців були змушені покинути Батьківщину. Близько восьми мільйонів вважаються внутрішньо переселеними особами, яких ми намагаємося приймати, їм допомагати, послужити всім, чим тільки можемо. Україна стоїть і бореться, тому що опирається на єдиний наріжний, непорушний камінь, яким є Господь наш Ісус Христос», – додав він.

Відтак Блаженніший Святослав зазначив, що сьогодні ми переживаємо четвертий день Декади місійності. «Живучи за юліанським календарем, ми розпочинаємо новий тиждень у дорозі очікування зустрічі зі Святим Духом, із тим Божим посланцем, милим гостем нашої душі, який робить плідною нашу побожність, дарує нам глибину духовного життя», – сказав Глава Церкви.

Нинішнє Євангеліє, пригадав архиєрей, говорить нам про Христа як істинну виноградину. Каже Христос: «Я є лоза істинна, Отець Мій виноградар, а ви гілки».

«Ми молимося за те, щоб Христова виноградина, яку посадив на землю України більше ніж тисячу років тому рівноапостольний князь Володимир, і далі росла, розвивалася й давала нові паростки. Ми всі хочемо, щоб ця виноградина приносила добрі плоди», – запевнив Отець і Глава Церкви.

За його словами, наші вчинки є плодами. І саме Дух Святий є життєвою, внутрішньою силою, яка зв’язує гілки із лозою. Він є соками, які циркулюють у тій виноградині і дають можливість нам бути плідними в духовному християнському житті, приносити добрий плід. Тому Христос каже, щоб без Нього ми нічого не можемо робити.

Але далі, доповнює свою думку Глава УГКЦ, Господь попереджає, що кожна гілка, яка не приносить доброго плоду, буде відтята. Бо, пояснює він, коли ми відкидаємо Духа Святого, Божественну благодать, то пересихаємо, як ця гілка, що, на жаль, може засохнути, навіть на добрій виноградній лозі. Кожний гріх висушує нашу душу і робить нас безплідними.

«І от сьогодні ми бачимо, що в Україні одні плодоносять, а інші приходять, щоб показати себе сухими гілками на цій виноградині, хоча називають себе християнами. Це великий скандал на весь світ, що в Україні одні християни, які намагаються привласнити традицію Київської Церкви, приходять з московії, щоби вбивати інших християн на Київських землях», – наголосив архиєрей.

«Боже, зроби нас плідними гілками на Твоїй виноградині! Нехай Отець наш Небесний нас очищує, навіть коли це очищення означає якийсь болючий досвід. Адже виноградар повинен обрізати лозу, щоб вона ставала більш плідною і не здичавіла. Трапляється, що під час такого обрізання лоза плаче, як сьогодні плаче Україна. Але нехай цей момент перетвориться на момент дозрівання у плідності. Боже, зроби плідною місію проповіді Божого слова нашої Церкви! Підтримай нові паростки на Твоїй древній лозі! Благослови Україну! Благослови українське військо! Благослови всіх тих, які вірують в Тебе і очікують приходу Твого Святого й Животворного Духа!» – просить духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next