АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 109-й день війни: «Вогонь, який сьогодні спочив на апостолах, кличе нас перемагати зло силою Святого Духа»

Неділя, 12 червня 2022, 17:12
Сьогодні, 12 червня, – 109-й день протистояння України російській навалі, 109-й день страшної війни на нашій землі. В цю неділю, у свято Зіслання Святого Духа, коли безумний правитель цього світу несе в Україну смуток, краде в нас життя, ми кажемо в молитві: Царю Небесний, Утішителю, Духу Істини, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси душі наші.
Фото: FB / Володимир Зеленський Фото: FB / Володимир Зеленський

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своєму щоденному зверненні до українського народу.

«Сьогодні ми знову дякуємо Господу Богу та Збройним силам України, – додав він, – за те, що можемо бачити цей ранок і втішатися цим днем».

Кожен день – це велике зусилля і звитяга українських захисників і українського народу, зусилля заради свободи, майбутнього і права бути собою на своїй землі. Гарячі точки сьогодні – Луганщина і Херсонщина. За тих, хто зараз там, підноситься особлива молитва до Святого Духа, – за воїнів і за цивільних людей, які не змогли евакуюватися.

«Найбільш інтенсивні бої, – зазначив Глава УГКЦ, – далі ведуться на Луганщині. Уже котрий день геройськи обороняється український Сєвєродонецьк. Ворог неустанно атакує ті частини Луганщини, які сьогодні обороняє українське військо, проте великими силами нічого не може зробити. Цей звір ламає собі зуби об українську мужність, відвагу синів і дочок України, які захищають Батьківщину… На півдні нашої Батьківщині, на Херсонщині, Збройні сили України звільняють окуповані містечка і села, рухаються вперед для того, щоб визволити наших братів і сестер з-під російського ярма. Наші люди зі сльозами на очах зустрічають своїх визволителів».

«Особливим болем для нас сьогодні є те, що переживає місцеве населення в Сєвєродонецьку. Щоб просунутися вперед, росіяни знищують цілі вулиці. Сусідні містечка, бачачи ці звірства, жахаються, і багато людей в останню мить вирішують покинути доми. Ця евакуація для порятунку місцевого населення дуже важлива і необхідна, але водночас вкрай важка в цих обставинах», – підкреслив Блаженніший Святослав.

На сьогодні в Україні немає цілком безпечних територій, ракетні удари сягають і порівняно віддалених міст заходу України: «Продовжується так званий ракетний тероризм. Вчора ракетний удар був завданий по заходу України, постраждало місто Чортків, яке є осідком єпископа нашої Бучацької єпархії. Тому цього дня наші молитви лунають за владику Дмитра Григорака та громаду Бучацької єпархії».

У свято Зіслання Святого Духа Церква молиться за присутність Його між нами, за укріплення у вірі і відвазі кожного українця і українки, за Його силу, яка допоможе всім нам здолати зло.

«Україна сьогодні святкує свято Зішестя Святого Духа, присутності між нами Небесного Царя, Утішителя, Духа Істини. Сьогодні ми завершуємо Декаду місійності, тих 10 днів слухання Божого слова, молитви за поширення Царства Божого на землі... У цей святковий день, коли ми вслухаємося в Боже слово про сходження на апостолів Святого Духа, сам Христос говорить про те, що бути християнином означає бути носієм Святого Духа… Ми молимося, щоб у цей день П’ятдесятниці Дух Святий обновив нас своєю благодаттю. Бо сьогодні ми, що були охрещені та миропомазані, відчуваємо в собі оновлення того дару хрещення, яке, за словами Івана Предтечі, є хрещенням Духом Святим і вогнем. Той вогонь, який сьогодні спочив на апостолах, горить і далі в наших серцях і кличе нас перемагати зло силою та благодаттю Святого Духа», – сказав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next