АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 117-й день війни: «Страх Божий – це не боятися Бога, а відчувати трепет перед Його красою»

Понеділок, 20 червня 2022, 16:39
Страх Божий виникає тоді, коли людина бачить дійсність, яка її захоплює і перед якою вона затамовує подих. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному зверненні на 117-й день кривавої війни росії проти України.

«Тим, що ми сьогодні можемо разом бути, бачити денне світло, початок нового дня, ми завдячуємо Господу Богу і Збройним силам України, тому що за цей новий день хтось заплатив своїм життям», – вважає Глава Церкви.

Предстоятель розповів, що, згідно вранішніх повідомлень, на всій лінії фронту стрімко зростає інтенсивність бойових дій.

«Президент попередив, – сказав духовний лідер, – що цей тиждень може бути вирішальним та історичним для нашої країни, зокрема щодо її повернення до європейської сім′ї народів. І саме це може стати ще однією причиною ескалації воєнних дій. Ми бачимо, що різко зросла кількість бомбардувань і обстрілів нашого мужнього Харкова. Жорстокі бої далі ведуться на Луганщині. Сєвєродонецьк і Лисичанськ є нині вогнищем військового протистояння в Україні. Важка ситуація на фронті Донбасу. Тяжкі бої йдуть на Херсонщині та в Запорізькій області. Крім того, вночі ворог випустив ракети по Одещині, але їх, на щастя, змогла знищити система протиповітряної оборони...».

У цей день Глава Церкви завершив роздуми над дарами, які нам приніс Дух Святий у день П’ятидесятниці, і роздумав над останнім, можливо найбільшим, даром, який немовби підсумовує попередні дари, – страхом Божим.

Коли ми говоримо про страх Божий, переконує він, не йдеться про якийсь панічний страх, що його навіює нам інстинкт самозахисту, коли людина боїться чогось невідомого, небезпеки, яка загрожує її життю чи існуванню.

«Йдеться, радше, про острах, про той благоговійний трепет, який є природною реакцією людини на щось прекрасне, велике, на таке, що перевершує горизонти її здатності діяти. Цей острах виникає тоді, коли людина бачить дійсність, яка її захоплює і перед якою вона затамовує подих», – вважає Предстоятель.

Святий Дух вчить людину, пояснює Глава УГКЦ, робить її здатною відчувати велич і красу Бога. І це початок премудрості, початок дороги людини до великого, прекрасного Бога, який перевершує нашу уяву та наші сподівання.

«У сучасній культурі, яку часто називаємо секуляризованою, людина втрачає відчуття святості, не відчуває якогось сакрального простору чи часу, навіть людського життя. Людина швидше намагається розуміти страх перед якоюсь кармою, ніж розвивати відчуття цього трансцендентного, що її перевершує», – зауважив духовний лідер і додав: «Тому ми сьогодні просимо: Господи, дай нам оту чутливість до Тебе!».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next