АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 125-й день війни: «На обличчях захисників України споглядаємо Христову лагідність, які стали покірними аж до смерті»

Вівторок, 28 червня 2022, 16:52
Коли спілкуєшся з нашими військовослужбовцями, з нашими воїнами, дівчатами, хлопцями, коли розпитуєшся їх, ким вони були до війни, багато хто з них був учителем, науковцем, лікарем, митцем, займався спортом, працював у різних інтелектуальних сферах діяльності, але, коли почалася війна, вони не вважали собі за непорушний привілей свою позицію в суспільстві. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні на 125-й день війни.

«Багато хто навіть з-за кордону вернувся до України, щоб грудьми закрити свою Батьківщину від ворога. Вони стали слухняними поклику свого сумління, слухняними аж до смерті», – додав він.

Вчора всіх нас сколихнула подія небачених масштабів: на нашій Полтавщині, у місті Кременчук, внаслідок ракетного удару був знищений торговельний центр, у якому перебувало близько тисячі людей. Це найбільший терористичний акт у Європі за останні десятиліття.

Церква співчуває і молитовну близькість із рідними та близькими загиблих та всіма пораненими внаслідок цього терористичного акту.

Також, сказав Предстоятель, нам болить серце за Лисичанськ. «Як відомо, – зауважив він, – Луганщина – це степова зона, де тепер доволі сухо і гаряче. Люди стояли в черзі по воду. І цю чергу росіяни розстріляли. Вчора були нанесені ракетні удари по Харкову, теж загинули люди, є багато поранених. А сьогодні зранку був обстріляний Миколаїв».

На всій лінії фронту йдуть важкі бої. Але Україна стоїть. Україна бореться. І ми дякуємо Господу Богу і Збройним силам України, що дожили до цього ранку і можемо бачити світло денне.

У цей день Глава Церкви роздумував над ще одним плодом дії Святого Духа в людині – лагідністю.

«Ця лагідність, – пояснив він, – не має нічого спільного із люб’язністю, ласкавістю, тобто якоюсь сентиментальною сферою. Лагідність як плід Святого Духа є особливою, питомою рисою місії і дії Ісуса Христа як Месії і є синонімом до покори, самоприниження Бога перед людиною».

«Ця лагідність є проявом сили, – продовжує Блаженніший Святослав. – Бо Месія, як каже пророк Ісая, не потребує кричати на майданах чи комусь накидати свою думку, свою волю. Він просто є, Він присутній, Він здійснює свою місію».

За його словами, віддзеркалення цієї Христової лагідності сьогодні, під час війни, можна бачити в позиції, на обличчі багатьох синів і дочок України.

«Ми просимо сьогодні: Господи, нехай Твоя лагідність, яка віддзеркалюється в обличчі України, буде нашою силою! Бо ми знаємо, що Твоя покора і лагідність дають людині місце та простір для благодаті Твого Духа», – сказав духовний лідер України.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next