АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 129-й день війни: «У цій гібридній війні ми, як християни, маємо обов’язок: не вступати у діалог зі спокусником, а свідчити правду»

Субота, 02 липня 2022, 18:34
Ми вже не раз згадували про те, що ця війна проти України має гібридний характер, тобто ведеться не тільки за посередництвом зброї, бомб, ракет, артилерії, танків на полі бою, а й дезінформації, неправди, яку ворог поширює на весь світ. І ми, як християни, маємо тут виконати свій обов'язок: не прислухатися до голосу спокусника, не вступати з ним у діалог, натомість свідчити правду. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 129-й день війни росії проти України.
Христос відкридає спокусу диявола у пустелі, ілюстративне зображення Христос відкридає спокусу диявола у пустелі, ілюстративне зображення

За словами Предстоятеля ранкові новини з  фронту сповіщають нам, що цієї ночі знову палали українські міста і села. Найінтенсивніші бої ведуться на Луганщині та на Донеччині, а вся лінія фронту вкрита інтенсивними бойовими діями. «Найбільше болить серце за мирні міста, які зокрема цієї ночі пережили масовані ракетні та бомбові удари. Вночі від російських ракет здригався Харків. Цього ранку ми отримали інформацію про нову ворожу ракетну атаку на місто Миколаїв. Впродовж минулого дня масованих обстрілів зазнали Сумщина і ті райони півночі Чернігівської області, які прилягають до російсько-українського кордону», – каже архиєрей.

«Вчора ми отримали також гарні новини, що нашим захисникам вдається звільняти містечка та села на Херсонщині і що ворогові через спротив місцевого населення щоразу важче утримувати захоплені території на березі Чорного та Азовського морів. Росіяни змушені були покинути славний острів Зміїний у Чорному морі, звідки постійно загрожували місту Одесі», – додав Отець і Глава УГКЦ.

Глава Церкви продовжив роздуми над правилами і динамікою духовної боротьби з лихими силами. Зокрема вчора йшлося про те, як злий дух нападає на людину, як навіює їй свої думки, як представляє їй різного роду пропозиції, гріховні спокуси.

Cьогодні Блаженніший Святослав запропонував роздумати над другим етапом духовної боротьби, яка називається розмовою з навіяною думкою.

Предстоятель пояснив, що цей етап розпочинається тоді, коли ми відкриваємо своє вухо до улесливих слів спокусника і його думка починає ставати нашою думкою. Тобто ми починаємо своїми думками давати їй простір у нашому внутрішньому світі, починаємо роздумувати над пропозицією, зважуючи «за» і «проти». На його переконання, це дуже небезпечний етап, тому що почавши розмовляти із спокусником, ми неминуче наражаємося на небезпеку програти.

«Про небезпеку цієї розмови нам розповідає Священне Писання, коли описує розмову Єви із змієм в Едемському саду. По суті, ця розмова стала першим кроком до гріха наших прародичів», – зауважив він.

Блаженніший Святослав для того, щоб на цьому етапі все-таки опертися злому, щоб не дати можливості нападникові продовжити руху всередину нашого серця, рекомендує припинити цю розмову. За всяку ціну виштовхати чужого, непрошеного гостя зі свого внутрішнього світу.

Такий приклад, каже він, подає нам сам Ісус Христос, який під час спокушування в пустелі не вступав у розмову із спокусником, не зважав на його аргументи, а рішуче їх відкидав, наводячи слова Священного Писання. Так само маємо чинити і ми: потрібно радше відкрити своє вухо на слухання Божого слова – і тоді слово спокусника буде приречене на невдачу.

«Папа Франциск говорить, що велика війна завжди пов'язана з великою брехнею і першою жертвою війни завжди є істина. Тому, хоч би де ми жили, в Україні чи інших країнах світу, хоч би що робили, хоч би яку місію виконували, завжди слухаймо голосу правди, істини, який лунає через свідчення очевидців, через голос Церкви. Слухаймо Божу правду, яка до нас промовляє через слово Священного Писання, і Божим словом, як мечем двосічним, ми переможемо напади, спокуси диявола», – зазначив Предстоятель.

«Боже, дай нам усім силу вистояти в цій невидимій духовній борні! Боже, дай нам силу Твоєю істиною побороти напади, які сьогодні чинить на нас несправедливий агресор! Боже, зроби нас свідками Твоєї істини і носіями Твоєї сили! Духу Святий, укріпи нас у цій духовні боротьбі! Боже, благослови Україну!» – просить Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next