АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 157-й день війни: «В ім’я Боже ми засуджуємо звірства в Оленівці і світ повинен це засудити як особливий вияв дикості й жорстокості»

Субота, 30 липня 2022, 18:03
Те, що сталося вчора з українськими військовополоненими, світ повинен засудити як особливий вияв неприпустимості, дикості й жорстокості. Вчора ми побачили кадри жахливих тортур українського воїна, а згодом надійшла новина, про те, що в містечку Оленівка на Донбасі вбито понад 50 українських військовополонених. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у 157-й день повномасштабної війни росії проти України.
Наслідки вибуху в колонії Оленівки 29 липня, скриншот відео російських пропагандистів Наслідки вибуху в колонії Оленівки 29 липня, скриншот відео російських пропагандистів

«З яким цинізмом це було зроблено! З якою підступністю, а відтак намаганням залякати світ і продемонструвати ці злочини це все вчинено! В ім’я Боже ми засуджуємо ці звірства, ці злочини проти людяності», – додав Предстоятель.

Глава Церкви звернувся до сумління людей в усьому світі: до світового співтовариства, очільників Церков і релігійних організацій, тих, хто вважає себе людиною в сучасному світі, представників різних інституцій, які опираються на міжнародне право. «Звертаюся до кожного з вас із закликом засудити злочини росіян! Якщо ми, як люди, сьогодні не відмежуємося і не скажемо гостре "ні" звірству, тортурам, то завтра така поведінка, на жаль, може поширитися на весь світ», – сказав він.

Предстоятель відзначив, що, мабуть, після звірств і масових убивств у Маріуполі й Бучі, що біля Києва, уже важко було чимось здивувати українське суспільство, але вчорашній день просто приголомшив Україну та світ прикладами звірства, злочинності й російського цинізму.

«Але Україна стоїть! Україна бореться! І Україна молиться!», – наголосив духовний лідер.

Глава Церкви продовжив духовну мандрівку стежками мудрості й досвіду християнської молитви, яка дає силу залишитися людиною навіть у таких нелюдських обставинах, дає силу нам побороти зло та вийти переможцями з цього тяжкого, інколи нерівного протистояння із кровожерним ворогом.

У цей день Блаженніший Святослав роздумував над другим видом молитви, який практикуємо майже щодня. «Це – молитва при помочі молитовних текстів, тих, які впродовж тисячоліть стали скарбницею духовного життя Христової Церкви. У наших молитовниках, богослужбових книгах маємо різні молитви, які уклали святі люди, справжні подвижники християнської молитви», – сказав він.

То як ними молитися? Як застосовувати ті молитви, які Церква нам передає як духовний скарб?

Очевидно, вважає духовний лідер, їх аж ніяк не можна трактувати як якісь магічні формули, види своєрідних заклинань, які примусять Бога зробити те, що нам потрібно. Бо часто бачимо, як інтернетом ширяться різні повідомлення про якусь нову, ще сильнішу молитву, яку хтось видумав, аби швидко досягнути бажаного результату без особистого великого зусилля, якусь таку магічну формулу. Це абсолютно неправильний спосіб розуміння та уживання такого типу молитовних текстів.

«Для того, щоби ми могли правильно молитися такими молитвами, раджу перед тим ознайомитися з їхнім змістом. Відкривайте молитовник, прочитайте ці молитви, перейміться їхнім змістом, духом, почуваннями і зробіть своїми – нехай ця молитва стане вашим особистим способом спілкування з Богом, вашими особистими зверненням до Нього», – наголошує Предстоятель.

Він зауважив, що є одна особлива молитва з-поміж усіх тих, які ми щойно згадали. «Це – та, якої навчили нас не люди, а сам Господь наш Ісус Христос. Коли учні звернулися до Нього, кажучи: "Учителю, навчи нас молитися", то Він їм подарував молитву "Отче наш". Її моляться всі християни, незалежно від конфесії. А ще її називають скороченим Євангелієм, підсумком усіх євангельських текстів. Ця Господня молитва і є зародком інших, які ми, як люди, звертаємо до нашого Бога та Спасителя», – відзначив Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next