АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 158-й день війни: «Нехай Господь прийме з уст нашої Церкви псалми та моління за всіх тих, які особливо просять нашої молитви»

Неділя, 31 липня 2022, 20:00
Нехай ці богонатхненні тексти, які ми через своє серце спрямовуватимемо до Бога, зроблять нас успішними молільниками. Нехай Господь прийме з уст нашої Церкви псалми та моління, як про це говорить апостол Павло, за живих і померлих, за всіх тих, які особливо просять сьогодні нашої молитви. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у 158-й день війни росії проти України.

«Упродовж останньої доби українська земля вкотре здригалася від російських бомб, ракетних ударів, артилерії. Знову пролилася людська кров. Сьогодні зранку, буквально кілька годин тому, був нанесений потужний авіаудар по місту Миколаєву, найсильніший від початку війни. Завдано руйнувань, місто охопила велика пожежа. Так само методично ворог обстрілює і знищує Харків. Щодня серце обливається кров’ю, коли ми згадуємо чи слухаємо свідчення очевидців із цього міста-мільйонника, великого культурного, інтелектуального, промислового центру України. Проте найбільші бойові дії впродовж останніх годин усе ж таки були зосереджені на Донецькому напрямку, довкола міста Бахмут. Учора Президент України повідомив, що в державі оголошено обов’язкову евакуацію цивільного населення з Донеччини. Ми мусимо це прийняти і зробити все для того, щоби врятувати людей від загроз зимового періоду, який наближається, а головне – від вбивчої руки російського окупанта», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

«Сьогодні, у неділю, кожний християнин спішить до храму, аби взяти участь у Божественній Літургії, щоби від Тайни Євхаристії, яка є антидотом від смерті, набратися сили, оптимізму, сповниться божественної благодаті, щоби перемагати зло у своєму щоденному житті, щоб залишатися людиною в нелюдських військових обставинах», – підкреслив Глава Церкви і продовжив мандрівку дорогами мудрості християнської молитви.

В цей день Блаженніший Святослав роздумав над молитвою псалмами, яка, за його словами, впродовж майже 2000 років формувала молитовне життя християн.

«Моління псалмами – це дуже давня школа молитви, адже псалми займають особливе місце в житті Божого народу. Знаємо, що книга Псалмів належить до богонатхненних книг Священного Писання. Цікаво, що псалми – це молитви, слова людини-молільника, промовлені до Бога, але як богонатхненний текст вони перетворилися на слово Боже, спрямоване до людини. Тут сповняються слова апостола Павла, що саме Дух Святий учить молільника, як і про що молитися», – сказав Глава Церкви.

Також він розповів, що всі Церкви, які зберегли апостольську традицію, формували молитовне життя своїх спільнот завдяки книзі Псалмів. Усі наші богослужіння добового кола (вечірня, часи, утреня) розвинулися як моління псалмами.

«Отож заохочую вас звернути особливу увагу на це Боже слово, на цю школу Божої молитви, яку Господь дарує нам сьогодні. Адже знаємо, що сам Ісус Христос, Пресвята Богородиця і всі ті особи, про яких читаємо у Священному Писанні, також молилися псалмами», – підкреслив архиєрей.

За його словами, авторство псалмів ми приписуємо пророкові Давидові. Але і сьогодні вони для нас можуть бути неоціненним скарбом, з якого можемо користати, щоб наші почуття, думки, наміри зіставляти з тим, що міститься в слові Божому.

«У нашій Церкви є особливий вид моління псалмами – молитовний Псалтир. Це – книга, яка 150 псалмів розділяє на 20 частин, 20 катизм. Ми всі виховувалися на молінні Псалтиря, особливо коли йдеться про прощання з покійним. Ця традиція – невід’ємна частина молитовної скарбниці Церкви», – додав Отець і Глава УГКЦ.

І щоразу, зауважив Предстоятель, коли виникають якісь труднощі, Божий народ молиться Псалтир. «Я заохочую всіх відкрити для себе цю книгу мудрості християнської молитви. Нагадую, що в нашому народі завжди вважалося обов’язком знати кілька псалмів напам’ять, зокрема покаянний 50-й («Помилуй мене, Боже») або 90-й («Хто живе у помочі Всевишнього»), які є молитвами-проханнями про Божий захист серед небезпек», – закликав Верховний Архиєпископ УГКЦ.

«Боже, благослови Україну! Боже, навчи нас молитися. Прийми моління твоїх дітей, будь із нами серед усіх цих страждань, скорбот, небезпек нашого буття серед війни. Боже, дай нам силу все перетривати, дай нам силу перемогти, дай нам силою молитви перемогти силу зброї ворога. Нехай Твій мир запанує у наших серцях, а Твоя благодать дарує Україні перемогу», – просить Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next