АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 49-й день війни: «Окупанти перетворили статевість на зброю приниження та інструмент насилля»

Середа, 13 квітня 2022, 14:37
Ми розкриваємо тепер жахливі злочини сексуального насилля як зброї проти мирного, невинного населення. Сотні випадків зґвалтування жінок, чоловіків і дітей... Вчора наш Президент розказав про випадок зґвалтування немовляти. Ми себе питаємо: Боже, як нам серед того пекла залишитися людьми? Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні в 49-й день війни росії проти України.
Ілюстративне фото, автор: Tinnakorn / Depositphotos Ілюстративне фото, автор: Tinnakorn / Depositphotos

«Впродовж минулого дня та остатньої ночі Україна знову здригалася від нових злочинів, які чиняться на нашій землі. Учора новим важким обстрілам був підданий наш героїчний Харків. Люди були змушені покидати житлові квартали, бо по їхніх будинках випустили бомби, ракети та іншу зброю. Було застосовано новітній вид зброї: бомби скидали з парашутів, вони не одразу вибухали, а лише тоді, коли хтось до них наближався», – зазначив Предстоятель.

Глава Церкви зауважив, що Україна стає сьогодні найбільш забрудненою територією світу, коли йдеться про забруднення вибуховими речовинами, і це справжнє лихо, яке переслідуватиме нас роками.

Блаженніший Святослав розповів про ще один злочин проти мирного населення. Російські окупанти навмисне бомблять і обстрілюють шляхи евакуації мирного населення. Ракетами був розбитий залізничний вокзал у центрі України – ворог знищує вузли, де ми намагаємося допомогти людям виїхати з місць бойових дій. Звичайні люди є першою мішенню тих, хто прагне сьогодні вбити Україну.

«Сьогодні я хотів би роздумати над шостою Божою заповіддю, яка каже: "Не чини перелюбу!"» – запропонував Отець і Глава УГКЦ. Він пояснив: «Господь Бог створив кожного нас не просто покликаними до любові, а й здатними здійснити це покликання. Він створив кожного з нас чоловіком або жінкою. І саме через нашу статевість, якою позначене наше тіло, наша психіка та наше духовне життя, Господь Бог запрошує нас вийти із самотності назустріч іншій особі. Зміст покликання, яке записане в глибині цього таїнства бути чоловіком або жінкою, розкривається тоді, коли людина любить».

За його словами, згідно з традицією Церкви, є два способи, як реалізувати це покликання до любові, а відтак розкрити таємницю власної статевості. Це подружжя і богопосвячене життя. Господь Бог дарував нам статевість для того, щоб любити і відтак у любові йти до повноти життя та передавати в благословенному подружжі нове життя майбутнім поколінням.

«Під час війни ми бачимо, що статевість використовується не для любові, а для війни. Хто б міг собі уявити, що статевість може бути перетворена на зброю приниження іншої, слабшої людини і стати інструментом насилля, – наголосив Глава Церкви і зауважив: – Розуміємо, що тільки силою Божою ми здатні запобігти викривленню нашого людського способу спілкування та життя».

«Боже, поблагослови наших чоловіків і жінок. Поблагослови наші подружжя. Поблагослови тих, хто навіть під час війни плекає подружню любов, вірність, нерозривність подружнього життя. Поблагослови всіх тих, хто навіть під час війни не боїться народжувати дітей. Господи, рятуй усіх тих, хто перетворює дар твоєї статевості на інструмент війни і сексуального насильства. Боже, рятуй Україну від гріха, від ненависті до тих, хто нас зневажає. Дай нами силу любити. Боже, благослови наше військо, благослови наш героїчний український народ», – попросив на завершення словами молитви Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next