АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 51-й день війни: «Життя у правді – це та сила, яка робить нас непереможними»

П'ятниця, 15 квітня 2022, 12:01
Правда має власну силу, тому її не треба пояснювати і захищати, її треба свідчити. Про правду потрібно розповісти світові і вона переможе так само, як світло перемагає темряву. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні в 51-й день війни росії проти України.
Журналісти біжать в укриття під час обстрілів в Ірпені під Києвом, березень 2022 року, фото: Reuters/Карлос Барріа Журналісти біжать в укриття під час обстрілів в Ірпені під Києвом, березень 2022 року, фото: Reuters/Карлос Барріа

«Україна у вогні. Лінії вогню щоразу ширші і страшніші. Україна у вогні від Харкова до Маріуполя на Сході і від Маріуполя до Миколаєва на Півдні. Гримлять гармати, на голови мирних людей сиплються бомби, гради й ракети. Мільйони людей уже покинули свої будинки. На жаль, війна продовжується, і ми щоразу менше розуміємо, як вона далі розвиватиметься. Усі очікують ще якогось великого військового протистояння, але Україна молиться за перемогу. Україна молиться і бореться за справедливий мир. Українське військо героїчно, ціною власного життя оберігає життя мирних людей і майбутнє України та Європи», – констатував Предстоятель УГКЦ.

Серед цього страшного болю, каже він, ми все ж вдивляємося у світло Божої істини, бо відчуваємо, що за неї вмираємо. Ця Божа істина дає сенс нашій боротьбі.

Глава Церкви запропонував роздумати над восьмою Божою заповіддю, яка захищає життя людини в істині: «Не свідчи ложно на свого ближнього!». За його словами, ця Божа заповідь випливає з основоположного, глибокого покликання Божого народу бути свідками єдиного й істинного Бога.

Отець і Глава УГКЦ наголосив, що жити в правді стосовно Бога і ближнього є стержнем, головним елементом свідчення. Він пояснив, що ця Божа заповідь захищає гідність людини, яка має право на добре ім’я, на добру славу, на те, щоб поважали її гідність і правду про її життя, вчинки.

«Під час війни першою жертвою завжди стає істина. Ми знаємо, що сам Христос сказав про себе: "Я є дорога, істина і життя". Тому християнин, який в умовах війни живе в правді і говорить правду про те, що він побачив і пережив, – таким чином шанує самого Господа і Спаса нашого Ісуса Христа», – переконаний Блаженніший Святослав.

Ми бачимо, каже архиєрей, що велика війна, яка сьогодні ведеться в Україні, за своїми масштабами та інтенсивністю не має рівних з часів Другої світової війни. Це – гібридна війна. Вона має на меті принизити ворога, насамперед зневажаючи його неправдою.

«Велика війна сьогодні пов’язана з великою неправдою. А ми, як християни, покликані жити у правді і свідчити її навіть тоді, коли ця правда комусь невигідна. Адже таким чином ми здійснюємо пророчу місію християнина і Церкви. Коли ми свідчимо правду, то захищаємо істинність навіть наших церковних і літургійних жестів, якими виявляємо світові нашу віру, якими вшановуємо хрест Господній. Правда про людину неухильно пов’язана з істинністю християнського свідчення в наші дні», – підкреслив Глава Церкви.

Блаженніший Святослав подякував усім, хто має відвагу свідчити  правду про страждання українського народу. «Я хочу подякувати всім журналістам, які цими днями прибувають до України для того, щоб показувати світові жорстоку, тяжку правду про злочини росіян на нашій землі. Багато з них були вбиті та поранені. Нехай Господь Бог сторицею відплатить усім працівникам засобів масової інформації, які допомагають сучасній людині пізнати правду, а відтак іти за нею», – сказав він.

Предстоятель додав: «Сьогодні особливо хочу подякувати всім свідкам російських злочинів, які мають відвагу про це свідчити і говорити».

«Боже, благослови Україну! Благослови пророків нашої сучасності, які говорять до сумління сучасної людини і відкривають їй вічну істину про Бога, присутнього між нами. Боже, благослови України, яка живе і вмирає за Божу правду сьогодні!» – просить Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next