АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 62-й день війни: «Ми багаті Христовим життям та воскресінням і хочемо поділитися цим з усіма»

Вівторок, 26 квітня 2022, 16:59
У нас можуть забрати багато чого. Можуть розбомбити наші домівки, вкрасти все наше майно, навіть вигнати з нашого краю. Проте скарб воскресіння Христового з нашого серця ніхто від нас не зможе забрати… Зіставляючи все те, що ми маємо або чого не маємо, із тим, що носимо у своєму серці, – відчуваємо себе блаженними. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 62-й день війни.
Фото: AP Фото: AP

«Ідуть жорстокі бої на сході України. Ворог щоразу інтенсивніше, з більшою кількістю зброї та війська атакує Україну. Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться! І Україна святкує Пасху!» – констатував Предстоятель.

«Впродовж останньої ночі та останнього дня ворог знову завдав ракетних ударів майже по всій території України. Під російськими ракетами здригалася Львівщина, Вінниччина, Житомирщина. Сьогодні зранку ракетний удар був здійснений по Запоріжжю, де зібралися десятки тисяч біженців із Маріуполя, півдня України. Палає український Харків, де вже цілковито знищена третина будівель. Але місто стоїть, живе, молиться і Церква у Харкові служить своїм людям», – зазначив Глава Церкви.

«Тримається наш героїчний Маріуполь. Справді, його держить якась сила – це дивує людей у різних куточках земної кулі. Місто Марії, місто-мученик, Маріуполь захищає своїх дітей, жінок. Захищає Україну!» – додав він.

Отець і Глава зауважив, що, незважаючи на ці лиха війни, у серці українського народу щоразу більше зростає якась дивна сила, яка, мабуть, походить не від людей. Бо перед лицем такого озброєного, жорстокого, убивчого ворога людське серце, мабуть, би злякалося і руки б опустилися. «Однак ця сила, яка щоразу більше проявляється, за Божою дією кличе наш народ до свободи. Кличе не боятися. Кличе боротися. Кличе не боятися робити добро», – наголосив архиєрей.

Предстоятель переконаний, що українці недаремно переживають ці трагедії в пасхальний час. Ми відчуваємо, каже він, що воскреслий Христос сьогодні дивним чином перебуває між нами в Україні. На його переконання, ми відчуваємо, що сила Воскреслого діє в нас через благодать нашого Хрещення. Бо ми, охрестившись у силу Христову, увійшовши через Таїнство Хрещення в Його смерть і воскресіння, носимо життя Воскреслого у своєму нутрі.

Відтак Блаженніший Святослав запропонував сьогодні роздумати над осердям Христової проповіді, над Блаженствами. Він пояснив, що блаженні – це ті, які вже в собі носять отой життєдайний зародок воскресіння, що його ми отримали в Ісусі Христі.

Недаремно, каже Глава УГКЦ, першим із Блаженств є Христові слова: «Блаженні вбогі духом, бо їх є Царство Небесне». Той, хто охрестився у Христа, носить у собі силу Його воскресіння. Відчуває, що той скарб зародку Царства Небесного, який ми маємо вже у собі, у нас ніхто не зможе відібрати.

«Ворог нас вбиває, хоче забрати в нас усе. Але ми багаті Христовим багатством, Його життям і воскресінням. І бажаємо поділитися цим нашим багатством з усіма. Ми, українці, хочемо сьогодні переживати це блаженство – бути вбогими духом, але багатими Царством Небесним, яке вже є в нас і між нами. Тому кажемо собі і світові: "Христос воскрес! Воістину воскрес!"», – додав духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next