АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 72-й день війни: «Ми сьогодні відчуваємо, що великомученик переможець Юрій воює за Україну»

П'ятниця, 06 травня 2022, 13:50
Сьогодні, захищаючи свою Батьківщину, українці складають на вівтар Вітчизни, на вівтар Божої любові свою чисту любов. І ця чиста жертва є тією силою, яка приносить перемогу. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 72-й день війни росії проти України.

Предстоятель відзначив, що на cході, півдні та півночі України тривають важкі бої, але особливо ми вболіваємо вже котрий день за Маріуполь. Місто, зокрема славний завод «Азовсталь», героїчно обороняється. «І взиває до сумління всього світу, щоб зупинити цю несправедливу війну та агресію. Справді, у Маріуполі кується перемога України», – сказав архиєрей.

Блаженніший Святослав розповів, що Україна святкує сьогодні пам'ять великомученика і переможця Юрія, якого ще звемо чудотворцем.

Культ святого Юрія, мученика, переможця, є дуже давній на українських землях. Хто такий мученик? Ким є мученик і переможець Юрій для України сьогодні?

«Мученик – це свідок воскресіння. Вмираючи, ідучи на муки і на смерть, він показує світові, що смерть, яку ми можемо тепер пережити, вже переможена і зневажена Христовим воскресінням і після неї є життя... Мученик перемагає своїх мучителів в особливий спосіб. Ті, що розпинали Христа, думали, що вони навіки поховають Його слово, навчання і силу. Однак Христос своєю смертю подолав смерть і переміг мучителів», – запевняє Глава Церкви.

Щось подібне, вважає духовний лідер, стається з мучеником. «Той, хто вбиває мученика, думає, що перемагає того, кому завдав смерть. Але стається навпаки, бо саме мученик є переможцем, він перемагає свого мучителя. І ось сьогодні, оспівуючи Юрія, ми говоримо про дві риси його подвигу. По-перше, він викрив нечестивість своїх мучителів, а по-друге, сам себе приніс у чисту жертву. Цих два фактори були запорукою, змістом, основою його перемоги. Тому ми звемо його переможцем», – зауважив Предстоятель.

Святкуючи пам'ять цього великомученика, каже Блаженніший Святослав, усвідомлюючи зміст його подвигу та джерело його перемоги, ми сьогодні відчуваємо, що великомученик переможець Юрій воює за Україну, він є на нашому боці. «Це на українській землі він сьогодні нищить, протикає своїм списом отого прадавнього змія, який намагається жалити Україну. І тому перемога буде разом із Юрієм за нами», – запевняє Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next