АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у 77-й день війни: «Боже, Ти, що приходиш до нас сьогодні в обличчі недужого, дай нам силу Тобі належно послужити!»

Середа, 11 травня 2022, 14:15
Дуже прошу всіх, хто мене чує: пригадайте, можливо, десь біля вас є недужа людина. Послужіть їй, навідайтеся до неї, хоча б зателефонуйте їй, бо будь-яка увага, підтримка рідних, знайомих, близьких, волонтерів є вкрай необхідна для того, щоб людина могла подолати свою недугу. Про це попросив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 77-й день війни росії проти України.
Поранені в бункерах «Азовсталі» в Маріуполі, фото: Полк «Азов» Поранені в бункерах «Азовсталі» в Маріуполі, фото: Полк «Азов»

«Україна продовжує спливати кров’ю... Ріки сліз течуть по нашій Батьківщині… Море болю, горе-плачу, мабуть, доходить аж до небес... На сході нашої України ведуться активні бойові дії. З того, що ми чуємо, ворог неустанно намагається наступати на наші землі, штурмує наші міста і села. Невпинно поливає нашу землю вогнем, обстрілює з усіх видів зброї, якими сьогодні володіє людина. Авіабомбами намагається знищити наші міста і села. Невпинно працює артилерія. Але наші захисники мужньо боронять Батьківщину. Тому ми каже, що Україна стоїть. Україна бореться. Україна обстоює свою гідність і своє право на існування», – констатував Предстоятель УГКЦ.

За останній день, підсумовує Глава Церкви, справді дуже багато горя в Україні. Став майже неможливим повноцінний процес евакуації людей із зони бойових дій. Навіть більше, ворог навмисне обстрілює ті невеличкі дороги життя, якими люди ще можуть врятуватися від російських бомб і снарядів. Тому так важливо сьогодні почути голос плачу українських дітей, жінок, родин…

Відтак Блаженніший Святослав запропонував вірним роздумати над ще одним ділом милосердя, яке, за словами Ісуса Христа, людина чинить особисто Йому, – недужому послужити.

Він звернув увагу на те, що в умовах пандемії виявилося, що сучасне людство – тендітне, вразливе, чутливе до різного виду болю.

Ми бачимо, каже архиєрей, що хоч цивілізація розвивається, рани, які носить на своєму тілі та у своїй душі людина, є дуже глибокими. Бути хворим у час війни – це майже горе і трагедія. Для того щоб одужати, людина має бути забезпечена належною лікарською опікою. Однак для перемоги над недугою ще дуже важливо, щоб хворого можна було відвідати, послужити йому і таким чином піднести його дух.

На переконання Блаженнішого Святослава, щоб одужати, потрібно вірити в перемогу над недугою, у те, що за допомогою сучасного лікарського мистецтва і за підтримки добрих людей – людина здатна подолати недугу.

«Український народ глибоко зранений. Можливо, ми вповні не усвідомлюємо, наскільки глибоких ран завдала сьогодні тілу України ця війна. Ми бачимо наших поранених солдатів, які своїми ранами нам говорять, що Україна взиває до Бога і до сумління ближнього по порятунок», – зазначив Глава Церкви.

Отець і Глава УГКЦ висловив вдячність українським медикам, які «показують вершини лікарського мистецтва, щоб рятувати життя в Україні». Особлива дяка тим, каже Блаженніший Святослав, які виходжують хворих, їх доглядають, годують, намагаються зробити все, щоб недужа людина, зокрема в умовах війни, не почувалася самотньою і покинутою.

«Молимо Тебе, Господи Боже, зупинити цю війну, щоб не було більше поранень, бо віримо, що тільки в Тебе є той лік, яким можна загоїти рани людини», – зазначив Глава УГКЦ.

Також Глава УГКЦ звернув увагу на Таїнство Єлеопомазання і пояснив, що воно є Таїнством Божого милосердя для недужих: «Коли хтось у вашій родині чи серед близьких людей занедужав, покличте священника, і молитва Церкви врятує хворого. Відповідно до древньої традиції, описаної у священному переданні Старого Завіту, у разі хвороби кликали пресвітерів церковних, які, поклавши руки, молилися над недужим і помазували його святою олією».

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови українське військо! Боже, даруй перемогу українському народові! Боже, Ти, що приходиш до нас сьогодні в обличчі недужого, дай нам силу Тобі належно послужити; побачити Тебе в обличчі хворого, який сьогодні є поруч!» – просить в Бога духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next