АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у День батька: «Неможливо пізнати Бога в повноті, якщо ми не відкриємо для себе власного батька»

Неділя, 20 вересня 2015, 21:54
Неможливо пізнати Бога в повноті, якщо ми не відкриємо для себе власного батька як «великого присутнього». Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у неділю перед Воздвиженням Чесного і Животворящого Хреста і у всеукраїнський День батька під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

У своїй проповіді до вірних Блаженніший Святослав звернув увагу, що означає пізнати свого батька. «Сьогодні, – сказав він, – дуже багато науковців, які досліджують людину, відкривають таїнства навіть людської психіки, кажуть, що кожна людина шукає своїх батьків. Кожна людина підсвідомо прагне пізнати свого тата, свого отця. Особливо це відкривається в сучасній технології, коли за допомогою репродуктивних технологій батько і мати наче усуваються від таїнства народження нового життя. Скільки сьогодні людей, можливо, справді не знають ні свого батька, ні матері, але підсвідомо, внутрішньо потребують їх пізнати і шукають за ними. Але цей внутрішній вроджений пошук за отцем є чимось набагато глибшим. Це є вроджений пошук людини за Богом,який є Отцем».

«Цей пошук, ця потреба, – продовжив Предстоятель УГКЦ, – є настільки глибока, що навіть Ісус Христос каже нам так: Не називайте собі нікого отцем на цій землі, бо один у вас Отець – той, що на небі. А всяке батьківство, отцівство, якщо воно є справжнє, завжди є іконою і образом Небесного Отця. Навіть більше, через батьківську опіку і піклування завжди є можливість пізнати глибину Божого батьківства».

Сьогодні українське суспільство святкує День батька. На думку Блаженнішого Святослава, недарма такий день є встановлений, бо, «на жаль, можна сказати, що сьогодні батько в житті своїх дітей, своєї родини перетворюється на великого відсутнього. І на це є багато різних причин…»

У ці дні вся Католицька Церква готується до Папського Синоду, який розпочнеться 4 жовтня і матиме своєю центральною темою «Покликання християнської сім'ї у сьогоднішньому світі». Готуючись до цього Синоду, вся Вселенська Церква починає розуміти, що сьогодні більша частина дітей у всьому світі не знає свого батька. Але так його потребує, потребує його опіки, уваги, навіть підсвідомо його шукає. «Бо мати батька – означає мати можливість пізнати себе, відкрити секрет власного життя. Неможливо пізнати Бога у повноті, якщо ми не відкриємо для себе власного батька як «великого присутнього»», – вважає Глава Церкви.

Проповідник закликав усіх помолитися за наших батьків, за чоловіків, батьківство яких є часто зневажене у сучасному світі. «Найперше помолімося за тих батьків, які сьогодні є далеко від своєї сім'ї і від своїх дітей. Помолімося за тих батьків, які сьогодні воюють на фронті, але завжди у своєму серці носять любов до своєї сім'ї і до своїх дітей і за них готові пожертвувати своє життя. Також згадаймо тих батьків, які фізично присутні у своїй родині, але серцем, увагою є далеко від своїх дітей, від своєї дружини», – попросив Блаженніший Святослав.

«Нехай слово про Небесного Отця стане джерелом гідності тата у своєму батьківському покликанні, бо саме Святе Письмо відкриває нам глибокий зміст свята батька», – побажав духовний лідер греко-католиків і попросив дітей обійняти своїх татів сьогодні, а жінок приділити увагу своїм мужчинам.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next