АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у Любліні: «Блаженний Омелян Ковч показував, що ненависть подолається лише любов’ю, а зневага – прощенням і милосердям»

Понеділок, 04 жовтня 2021, 14:03
Прохання про молитву за творців ідеології насильства та беззаконня, яке отець Омелян Ковч висловив в одному зі своїх листів, показує, що, на його думку, ненависть можна подолати лише любов’ю, а зневагу – прощенням і милосердям. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у Люблінському архикатедральному соборі під час Літургії з нагоди освячення пам’ятника блаженному Омелянові Ковчу.

У проповіді Предстоятель зазначив, що сьогодні під час цієї Літургії, а пізніше біля пам’ятника ми співаємо разом нашу подяку за його послання, сповнене надії, за свідчення віри та послідовне ставлення та вірність до найвищих цінностей до кінця.

Глава Церкви пригадав, що через 24 роки після смерті отця Омеляна Ковча патріарх Йосиф Сліпий, звільнений із заслання, у листі до папи Павла VI просив від імені греко-католицьких ієрархів та священників про його беатифікацію. Цей постулат чітко показує, що в його способі життя співбрати відчували щось особливе.

«Якщо ми уважніше приглянемося до вибору отця Омеляна, то побачимо, що його феномен полягав у силі духу, який пронизував його і не дозволив страху, сумнівам та відчаю паралізувати його», – сказав проповідник.

«Не бійся! Просто вір!» – це однозначна відповідь на наші труднощі, каже Блаженніший Святослав. Віра в Божу доброту і любов – це сила, яка долає всі екзистенційні страхи.

«Бо Божа сила не у гніві, а в лагідності та турботі. Божа любов пробуджує надію і дає нам нові сили чинити добро, коли все навколо нас наводить на сумнів. Заклик "не бійся і вір" переконує нас не вірити в те, що світ навколо нас сповнений тривогами. Це запрошення покладатися лише на споконвічну мудрість слова життя, яке є джерелом оновлення надії та сили».

У віруючого, зазначає Глава Церкви, перед очима є два виміри, без яких він не може бути повністю собою, – Бог і його ближній. «Наше покликання – перебувати в Бозі, що виражається назовні як підтримка та служіння відкиненим, зневаженим і потребуючим».

«Плекаймо людяність у собі, – закликав Блаженніший Святослав, – та підтримуймо тих, кого Господь посилає на нашому життєвому шляху. Нехай приклад блаженного Омеляна Ковча, який на першому місці у своєму житті ставив повагу до інших, надихне нас бути поруч із нужденними та зневаженими».

Із Главою Церкви на Архиєрейській Божественній Літургії співслужили: владика Євген Попович, архиєпископ і митрополит Перемишльсько-Варшавський, єпископ Мечислав Цісло, старший єпископ-помічник Люблінської архидієцезії, владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, владика Богдан Дзюрах, екзарх для українців візантійського обряду Німеччини та країн Скандинавії, і численне духовенство з Польщі та України.

Фоторепортаж з Літургії у Любліні тут.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next