АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у Неділю Божого Cлова: «Закликаю вас кожного дня читати Святе Письмо»

Неділя, 26 січня 2020, 16:28
Я б дуже хотів, аби кожна донька і кожен син нашої Церкви щодня черпали Божу силу з читання Божого Слова. І таким чином зростали в пізнанні Бога. Бо так часто ми не знаємо того Бога, в якого віримо. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому cоборі Воскресіння Христового в Києві.

Предстоятель відзначив, що сьогодні вся Вселенська Церква в усьому світі вперше святкує Неділю Божого Слова, яку встановив Папа Франциск окремим листом. «Сьогодні вся Вселенська Церква намагається зрозуміти, яке місце для сучасного християнина в його духовному житті займає чи повинно займати Боже Слово. Тому я б хотів, аби всі ми, християни, сказали: «Без Божого Слова ми не можемо жити». Я закликаю вас щодня читати Святе Письмо. Знаю, що нині, фактично, немає людини, яка б не мала можливості читати Святе Писання. Ми часто маємо в наших книгозбірках Біблію, яка припадає пилом. Ми часто колекціонуємо різні видання Святого Письма, але рідко їх відкриваємо і заглиблюємося в них», – закликав Блаженніший Святослав.

Проповідник розповів, що цього дня, який називається Неділею після Богоявлення євангелист Матей фокусує нашу увагу на особливому моменті в житті і місії Ісуса Христа. У святі Богоявлення ми бачили і намагалися усвідомити дивне низходження Бога, який залишає свою небесну славу і опускається до рівня людини. Переживає все те, чим живе грішна людина там, де вона перебуває після гріхопадіння.

«Сьогодні Матей нам показує, що це дивне низходження, упокорення означає момент, коли Бог починає говорити до людини людською мовою. Бог наче сходить до людини, до її способу розуміти, усвідомлювати і спілкуватися. Бог, Боже Слово перетворюється на слова людей», – сказав Глава Церкви.

Матей показує нам Христа, який розпочинає своє привселюдне служіння – початок проголошення Євангелія. «Боже Слово, Євангеліє – це не є якесь лише знання, доктрини, набір тих чи інших ідей. Боже Слово – це Божественна Особа. Божим Словом називає Священне Писання другу особу Пресвятої Тройці – Сина Божого Ісуса Христа», – відзначає духовний лідер українців.

Ми бачимо момент, звертає нашу увагу Предстоятель, коли Бог Отець посилає своє Слово, яке споконвіку було з Ним і в Ньому. Нині ми бачимо, як те Слово вийшло і приходить до нас. Силою і діянням Святого Духа входить у наше людське життя.

Християнство не є релігією книги, але ми, християни, маємо Священне Писання. Християнство – це простір живого богоспілкування, вважає Предстоятель, можливість говорити людині до Бога, а Богові до людини. Це простір боголюдських живих стосунків. І саме в контексті діалогу, який ми називаємо молитвою, духовним життям Церкви, саме в тому просторі народилося Священне Писання.

Ранні християни нам кажуть, що Боже Слово є поживою, якою ми кормимося, аби слухаючи слово апостола Павла, можна було зростати до зрілості в Христі. «Щоразу читаючи Святе Письмо, ми входимо в діалог, у спілкування з Богом. Бо наш Бог не є Богом німим, а є Богом-Словом, який і сьогодні до нас говорить. Тому так важливо читати Святе Письмо у спільноті. Бо, як каже Христос, де двоє або троє зберуться в ім’я моє, там я є посеред них», – нагадує Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав подякував тим, хто в УГЦК займається біблійним апостолятом, і відзначив, що в нашій Церкві читання Святого Письма вважається ознакою живої парафії, живої християнської спільноти. Бо християнська спільнота, яка не слухає Божого Слова, вмирає, а тому потребує негайного оживлення.

Також Глава Церкви подякував Папі Франциску за те, що вкотре нам нагадав про місце і роль Святого Письма в особливій місії – у місії єдності між усіма християнами.

Департамент інформації УГКЦ

*** У неділю, 26 січня 2020 року, Католицька Церква вперше відзначає Неділю Божого Слова, яку встановив Папа Франциск Апостольським листом у формі motu proprio «Aperuit illis», опублікованим 30 вересня 2019 року.

Неділя Божого Слова має екуменічне значення, зважаючи на те, що вона відзначається в той самий період літургійного року, що й День діалогу між євреями й католиками і Тиждень молитов за єдність християн. Встановлення цієї неділі є бажанням зробити ще один крок в екуменічному діалозі.

На логотипі Неділі Божого Слова зображений Христос та Його учні на дорозі до Емаусу. Цю ікону написала сестра-бенедектинка з Єгипту Марі-Поль Фарран, що померла в травні минулого року. На іконі зображено Христа, який тримає в руках сувій – Святе Письмо, бо Він є сповненням Писань; поруч із Ним зображені двоє учнів, один з яких тримає в руках посох паломника; зірка символізує євангелізацію; напрямок стіп персонажів вказує на те, що вони прямують вперед, що означає постійний динамізм євангелізації.


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next