АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у Страсну п’ятницю: «На Голготі страждань людини Господь застромив свій власний хрест, на якому виточує нам джерело життя»

П'ятниця, 17 квітня 2020, 16:44
Як нам віднайти світло Пасхи? Христос нам каже: покайтеся і вірте в Євангеліє. Покаятися – означає увійти у ті двері, які сьогодні в пасхальній ході відкриває нам Христос. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав сьогодні, у Страсну п’ятницю, під час виставлення Плащаниці у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Проповідник відзначає, що в цей день ми сьогодні спостерігаємо добровільні страждання, смерть і погребіння воплоченого Бога.

Бог став людиною для того, щоб постраждати, як людина, для того щоб, як людина, вмерти. Але саме для того щоб тій людині, яка позначена через гріх стражданням і смертю, дати надію, дати світло, дати Пасху.

«Сьогодні, цими днями, ми бачимо нашого люблячого Бога особисто присутнього в особі того, кого продали, життя якого оцінили. Ми бачимо, що таким чином Він присутній у стражданнях кожної людини, яка стала жертвою торгівлі людьми. Стражденний Бог сьогодні є особисто присутній у стражданнях і муках того, кого зрадили найближчі, найрідніші, які вчора клялися, що готові піти і на смерть, а сьогодні відреклися і тебе, і всього того, що ти їм дав», – сказав Предстоятель.

Проповідник каже, що стражденний Бог також присутній у стражданнях того, кого несправедливо засудили корумпованим судом, який не має надії на справедливість у людей. Він через свої страждання є особисто присутній в очах і болі матері, яка втратила сина на фронті. Його і сьогодні катують, знущаються над ним в особі наших воїнів, яких катують у ворожому полоні, в особі політичних в'язнів сумління, для яких закрили двері для правди і справедливості.

Сьогодні наш стражденний і розп'ятий Бог є особисто присутній у кожному, хто страждає на ложі своєї хвороби, свого болю. Наш живий і стражденний Бог є в особі того, хто хворіє, і того, хто намагається врятувати життя від сучасної новітньої хвороби, яка січе, наче мечем, сучасне людство.

Хтось може запитати: для чого Він там є присутній? Він присутній і просто пасивно спостерігає, як мучиться людина? «Сьогодні, стоячи перед розп'ятим Спасителем, ми маємо відповідь і на це питання. Він присутній там, у гущавині цієї Страсної п'ятниці, на глибині аду страждання сучасної людини, аби подарувати їй Пасху, вихід, світло, життя. Бо там, на Голготі страждань сучасної людини, Він застромив свій власний хрест. Хрест, на якому Він, розіп’явшись, виточує нам джерело життя, кров і воду, таїнственне життя, яке випливає з його боку сьогодні, є здатне підсилити безсилого, дати надію тому, хто її втратив, повернути гідність тому, у кого її забрали», – вважає духовний лідер українців.

Кожне людське страждання, на переконання Блаженнішого Святослава, сьогодні, у Великодню п'ятницю віднаходить своє значення.

Хтось спитає: а як нам можна знайти ту силу, коли ми є безсилі, як нам можна побачити світло, коли нам здається, що ми є в цілковитій кромішній тьмі? Як нам віднайти світло Пасхи, коли мене наче засліплює мій особистий біль і страждання? «І тут нам сам Ісус Христос каже: Покайтеся і вірте в Євангеліє… Складаючи сьогодні до гробу нашого Спасителя, проголошуємо, що через покаяння і навернення ми можемо увійти в життя», – вважає проповідник.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next