АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у Страсну п’ятницю: «У гробі Господньому бачимо братські могили Бучі, Ірпеня, Бородянки, Маріуполя…»

П'ятниця, 22 квітня 2022, 16:52
Христос сьогодні лягає у гріб поряд із закатованими, розстріляними синами і доньками України, щоб і тим, що у гробах, життя дарувати. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у Велику п’ятницю на Вечірні з виставленням плащаниці в Патріаршому соборі Воскресіння Господнього.

Предстоятель відзначив, що голос Божого cлова зі Святого Писання зробив нас учасниками трагічної події Страсної п'ятниці – ми стали свідками страждань, розп'яття, смерті нашого Спасителя і учасниками Його похорону. Ми поклали образ Його нетлінного тіла в нашому соборі, як до гробу.

«Ті, що засуджували нашого Спасителя, катували Його, хотіли забрати в Нього гідність, – зауважив духовний лідер, – думали, що засуджують звичайну безправну людину, а натрапили на самого Бога, який хотів стати останнім з-поміж людей, щоб показати, що кожен, хто вбиває людину, у ній вбиває, зневажає Бога – Творця і Спасителя».

У Бога немає другорядних людей, наголошує Предстоятель, життя кожної людини у своєму Сині Отець переживає як власне.

Проповідник провів паралелі: «Чуючи Боже слово про страждання Бога в людині, про смерть Сина Божого в людському тілі, гадаю, кожному з нас стоять в очах картини української Голгофи. Це нас сьогодні вбивають. У ранах Христових ми бачимо зранені понівечені тіла синів і дочок України».

У стражданнях Господніх, сказав він, ми бачимо горе трупів, ріки крові і море сліз, які заливають колись квітучі міста і села.

«У похоронній процесії з плащаницю довкола собору ми бачимо бездиханні тіла наших воїнів, яких наші міста і села стрічають на колінах», – відзначив Предстоятель.

Христос ліг у гріб, каже Блаженніший Святослав, і тут, у гробі, ми бачимо братські могили Бучі та Бородянки. «Ми бачимо, як досі дістають тіла синів і дочок України в пораненому Чернігові і безнастанно продовжують убивати в місті-мученикові Маріуполі», – додав проповідник. Але сьогодні Боже слово нам каже, що Христові рани  зцілюють. Він хотів бути пораненим, щоб торкнути своїми ранами наші рани. Він хотів бути несправедливо засудженим, щоб нас визволити і роздерти ті боргові зобов'язання, які диявол записав як наш смертний засуд. Він сьогодні лягає у гріб поряд із закатованими, розстріляними синами і доньками України, щоб і тим, що в гробах, життя дарувати.

У Великодню п'ятницю ми вшановуємо Його животворну смерть.

Ми вкладаємо Його до гробу, але знаємо, що Він там довго не задежиться, знаємо, що з Його смертю настає надія на Воскресіння. Ми знаємо, що Він сьогодні сходить на дно пекла, щоб за руку вивести всіх од віку померлих і привести їх до дому Небесного Отця.

Ми знаємо, що з моменту Твого погребення все починає перетворюватися. Перетвори наш смуток на радість! Перетвори сльози України на радісний спів, який буде оспівувати життя в Тобі!

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next