АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у Стрию: «Інститут душпастирства подружжя та сім’ї має допомогти врятувати українську сім’ю»

Понеділок, 04 грудня 2017, 21:31
«Сьогодні ми хочемо урочисто відкрити інститут, який має допомогти врятувати українську сім’ю. Це інститут, який буде плекати християнські сімейні цінності, допомагати нашим батькам здійснювати свої бажання у християнському вихованні дітей!» − сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав про Єпархіальний інститут душпастирства подружжя та сім’ї святих Йоакима і Анни, що його урочисто відкрили в понеділок, 4 грудня, у Стрию.

Програма святкувань складалася із двох подій: Архиєрейської Божественної Літургії у катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці, яку очолив Блаженніший Святослав, та Урочистої академії.

У Божественній Літургії взяли участь єпископи, священики, миряни, молодь, а також представники органів державної влади Стрия.

Як раніше анонсував наш ресурс, заснування цього інституту відкриває нову сторінку в розвитку душпастирства подружжя та сім’ї у Стрийській єпархії УГКЦ. Новостворена інституція об’єднає навколо себе спеціалістів різних напрямків (священиків, психологів, соціальних працівників, медиків, юристів, економістів) з метою ефективнішого проголошення Божого задуму щодо подружнього союзу чоловіка і жінки та продуктивнішого протистояння антисімейним ідеологіям сьогодення.

Ба більше, дата освячення не є випадковою. Адже сьогодні Христова Церква святкує одне з найбільших свят у літургійному році − Введення у храм Пресвятої Богородиці і Вседіви Марії.

«Наші духовні очі Церква звертає не лише на той старозавітній єрусалимський храм, а насамперед на Пречисту Діву Марію, бо вона є тим пречистим храмом, де зустрічаються два храми − старий і новий», − розповів Предстоятель УГКЦ під час Архиєрейської Божественної Літургії.

«Справжній храм Господній, який сам починає розвиватися та зростати, означає, що нове зростає всередині старого. Таким чином Старозавітний храм знаходить свою повноту, своє значення цими днями у постаті храму, яким є Діва Марія», − доповнює проповідник.

За словами Глави Церкви, сьогодні ми роздумуємо над тими таємницями християнського життя, будівництва справжнього храму та над тим, яку важливу роль у цих складових відіграє родина. Бо саме родина врятувала Церкву в той період, коли її прагнула позбутися радянська влада.

«Сьогодні велике завдання Церкви й усіх нас − врятувати дитину. У сучасному світі інституція родини переживає велику кризу. Світ сучасних ідеологій нерідко заперечує цінність християнського подружжя. Сьогодні у ньому більша частина дітей виховується без сім’ї... Тож хто їм покаже дорогу до храму?» − роздумує Предстоятель над темою сьогоднішнього Євангелія, його актуальністю та викликами, з якими зіштовхується суспільство щодо цієї теми.

На думку Блаженнішого Святослава, християнське виховання відіграє надзвичайну важливу роль, можливо, навіть більшу ніж ми собі уявляємо. «Що потрібно, щоб привести дитину до Христа?.. У цій дорозі до храму кожен має і виконує свою функцію. Батьки є першими та найважливішими вихователями, які мають подбати про те, щоб дитина стала храмом живого Святого Духа!» − наголошує Предстоятель УГКЦ.

За словами Блаженнішого Святослава, Єпархіальний інститут душпастирства подружжя та сім’ї святих Йоакима і Анни названий на їхню честь невипадково, бо вони є зразками відданості Богові і сім’ї. Тому зараз потрібно ревно молитися за українську сім’ю, коли ми переживаємо війну, економічну кризу та інших непрості обставини: «Ми маємо взяти дітей за руки й привести до Христа», − підсумував Предстоятель УГКЦ.

По завершенні спільної молитви свято продовжилося в «Підгорецькому маєтку» Урочистою академією. Канцлер Стрийської єпархії зачитав декрет про створення інституту, відтак владика Тарас (Сеньків) вручив декрети про призначення ректорату та працівників. Очолив новостворений інститут о. Тарас Бабій, віце-ректором призначений о. Орест Демко. Інститут душпастирства подружжя та сім’ї святих Йоакима і Анни буде діяти в приміщенні адміністрації Стрийської єпархії. 

На важливості створення такої інституції у своєму привітальному слові наголосив Глава УГКЦ. Привітали колектив також представники влади та благодійних фондів, керівники спільнот християнських сімей та подружжя, які розпочали свій спільний життєвий шлях з навчання у центрах передподружнього підготування.

Цікаво, що впродовж року у Стрийській єпархії понад тисячу молодих пар проходять навчання в таких центрах. 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next