АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Україна ще морально не готова до заборони абортів, бо живе в абортивному менталітеті»

Вівторок, 26 вересня 2017, 18:27
Україна, на жаль, ще не готова до заборони абортів на законодавчому рівні, оскільки живе в абортивному менталітеті. Адже багато років аборт у нас вважався чимось дозволеним, і якщо його зараз заборонити, то це сприйматиметься людьми як обмеження їхніх прав. Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерактивній програмі «Живого ТБ» «Відкрита Церква» на тему «Дар життя» 26 вересня 2017 року.

У програмі мовиться, що, за офіційною статистикою, щороку в Україні здійснюється понад 200 тисяч абортів. Що таке аборт? «Аборт, із точки зору медицини, – це штучне переривання вагітності. Але в плані моральної оцінки цього явища, аборт – навмисне вбивство невинної людської особи», – каже Глава Церкви.

За його словами, люди часто навіть не замислюються, яке значення має такого типу злочин не тільки для новонародженої дитини, яку вбивають, а й для жінки, для родини, для самого лікаря і загалом для всього суспільства. «Тому, – відзначає Блаженніший Святослав, – Церква вважає аборт тяжким гріхом, який глибоко ранить людину. Я ще не зустрічав жодного серйозного лікаря, який би сказав, що аборт – це щось добре. Бо коли чиниться аборт, страждає тіло, душа і, очевидно, страждає людський дух».

Предстоятель висловив позицію, що Церква підтримує заборону абортів в Україні на законодавчому рівні, оскільки фундаментом, основою будь-якого демократичного суспільства є захист життя його членів. «Право на життя, – просить задуматися Глава УГКЦ, – є первинним фундаментальним правом будь-якого цивілізованого суспільства. І коли в державі заперечують право на життя за віковим принципом, значить ідеться про заперечення фундаментального права людини».

«Звичайно, – продовжив Предстоятель, – сама заборона нічого не вирішує. Хто хоче, може обійти будь-які заборони. Наприклад, сьогодні в Україні спостерігаємо таке явище як «абортний туризм». До України приїжджають робити аборти жінки з країн, де штучне переривання вагітності заборонене законом. Тому, гадаю, найважливіше є усвідомити усім нам, а не тільки жінкам, як це часто думають, те, у чому полягає моральне зло такого вчинку і які він має наслідки для всього суспільства».

В Україні є відповідні рухи, які пропагують аборт як право жінки. «З такою аргументацією важко погодитися. Бо сучасна медицина, сучасна наука нам чітко каже, що людський зародок, ембріон – це не є істота на нижчих стадіях еволюції, як вчили в радянських медичних інститутах, це не частина, клітина, орган тіла матері, а окремий організм, окрема особа – людина. Тому, коли роблять аборт, то вбивають людину на ранніх стадіях її життя. Тут ми мусимо себе запитати: чи ми можемо стверджувати право кого-небудь на вбивство іншої людини?!» – переконує Глава УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next