АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ відкрив конференцію, присвячену 1000-літтю відходу у вічність святого князя Володимира

П'ятниця, 12 червня 2015, 12:19
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відкрив у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка конференцію «Християнство в Україні: реалії, виклики, перспективи з нагоди 1000-ліття святого рівноапостольного Великого київського князя Володимира».

«Цього року, - звернувся Предстоятель Церкви до учасників конференції, - усі християни України, зокрема спадкоємці Хрещення святого Володимира відзначають 1000-літній ювілей відходу у вічність нашого хрестителя, великого рівноапостольного князя Володимира. Цю дату можна по-різному пережити. З цієї події можна зробити різні висновки. Але ми, християни, відзначаючи її, не лише згадуємо події минулого, які, можливо, для декого не мають жодного відношення до нашого життя. Вдивляючись у постать святого Володимира, бачимо питому рису нашого особистого християнського життя. Тому що ми, зокрема Українська Греко-Католицька Церква, назнаменована печаттю Хрещення святого князя Володимира. Роздумуючи над реаліями, перспективами і викликами християнства сьогодні й завтра в Україні, цілком логічно вглянутися в обличчя нашої Церкви, щоби віднайти у ній спадщину рівноапостольного князя Володимира».

Говорячи про реалії та виклики, Блаженніший Святослав відзначив, що ми переживаємо буремні часи. «Буремні не тому, що, можливо, живемо в один із найскладніших періодів нашої Церкви, буремні через те, що не завжди всі вміють користати з саме християнського коріння європейського цивілізованого світу. Але ми знаємо, що завжди, коли надходить буря, вона випробовує коріння. Той, хто не має міцного коріння, під час бурі дуже швидко втрачає ґрунт під ногами або просто зникає з лиця землі. Тому цілком природно нам під час бурі шукати, відкривати і зміцнювати своє коріння. Бо воно дасть нам силу, надію, це коріння покаже нам не лише складні реалії, але дасть перспективи на майбутнє», - наголосив Предстоятель УГКЦ.

Глава Церкви подякував адміністрації ректорату університету ім. Тараса Шевченка, який особливо пов'язаний з іменем рівноапостольного князя Володимира…

«Хочу подякувати за те, що ця інтелектуальна подія, якою ми відзначаємо тисячолітній ювілей, відбувається на такому високому форумі. Ми дуже хотіли, щоби християнська думка, науково-практичне діяння не замикалася лише всередині церковної спільноти. Хочемо цю дискусію про християнство Володимира сьогодні й завтра винести на широку платформу. Хочемо разом відкривати своє багатство, разом ним тішитися і ділитися з усіма, хто поруч», - зазначив Блаженніший Святослав.

Також він подякував тим, хто прибув, щоб поділитися своїм глибоким науковим словом.

Привітальні слова виголосили також п. Анатолій Конферський, декан філософського факультету КНУ ім. Т. Шевченка, п. Івана Патриляка, декана історичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка.

На конференції із доповідями виступлять: владика Борис (Ґудзяк), президент УКУ, на тему: «Благовірні князі і страстотерпці Борис і Гліб: радикальне наслідування Христа в першому поколінні Володимирового хрещення і пророче значення для сучасності»; о. д-р Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій УКУ, на тему: «Йосип Сліпий і ІІ Ватиканський собор: рецепція документів собору, український контекст»; канд. іст. наук Олег Турій, проректор із програмного розвитку УКУ, матиме доповідь на тему: «Блаженніший Любомир (Гузар) про еклезіальну ідентичність та екуменічну місію УГКЦ на початку третього тисячоліття: історична перспектива».

Також відбудуться дискусії у чотирьох секціях: Історія. Внесок Володимира Великого у становлення Християнської Церкви та держави. Екуменізм. Перспективи порозуміння між християнськими конфесіями в Україні та ідея створення Помісної Церкви. Пастирі Христової Церкви в Україні. Церква-Революція гідності-АТО.

На конференцію, яку організували студенти Київської Трьохсвятительської семінарії, прибули студенти з УКУ, Львівської духовної семінарії Святого Духа, Івано-Франківської духовної семінарії, Тернопільської духовної семінарії, семінарії отців василіян у Брюховичах, КНУ ім. Т. Шевченка, Дрогобицької духовної семінарії, Київського університету Бориса Грінченка.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next