АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Від війни втомилися ті, хто постійно думає, як спасти свою шкіру»

Неділя, 29 вересня 2019, 23:20
Відчуває втому той, хто захищає не народ, не Україну, а зону власного комфорту. Під час війни той, хто хоче спасти свою шкіру, постійно відчуває загрозу щодо себе. Він, рятуючи власне життя, втомлюється. Бо не має у собі джерела комфорту, життя, добробуту. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

«Як ми сьогодні поспілкуємося з тими, хто воює на фронті, з волонтерами, які віддають свій час, свою енергію, щоб допомогти іншому, ми побачимо дивну річ: ці люди не втомилися. Навпаки. Вони начебто пояснюють нам, що може отримати перемогу той, хто здатний віддати все. Тому хрест є знаком християнської перемоги. Неможливо перемогти зло, перемогти гріх, неправду, якщо ти нездатний пожертвувати власним добробутом, власною зоною комфорту і віддати своє життя за істинну свободу, за добро іншої людини», – наголосив Предстоятель.

Проповідник відзначив, що сьогоднішня неділя в літургійному році називається Неділею після Воздвиження. Адже позавчора Церква святкувала свято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста. І в цю неділю Церква по-особливому звертає духовну увагу своїх дітей на таїнство Животворного Хреста Господнього.

А чому для християн хрест є найважливішим релігійним символом? Що означає для нас поклонятися Чесному і Животворному Хресту? Якраз на це духовне питання сьогодні нам відповідає Боже Слово, сам Господь через слово свого Євангелія.

За словами духовного лідера українців, хрест у Римській імперії був інструментом, за допомогою якого влада забирала в людини все: гідність, надію, життя. Але в момент, коли наш Спаситель Ісус Христос дав себе розіп’яти на хресті, коли дав, щоб у Нього людина забрала все, у момент, коли Бог дозволив людині забрати в Нього оце людське життя, хрест перетворився на інструмент, який стає деревом життя, дає все. На хресті людина отримала повне божественне одкровення. Коли Христос дав себе розіп’яти на хресті, тоді людина до кінця зрозуміла, ким є той Бог, у якого вона вірить.

«Померши на хресті, – сказав проповідник, – наш Спаситель об’явив нам, що наш Бог є любов. Наш Бог є джерелом любові. Наш Бог дає нам більше, ніж людина може у нас забрати. Там, на хресті, людина зрозуміла, що хрест сьогодні для християн і всіх людей світу є животворним древом, джерелом надії серед розпуки того світу».

«Там, на хресті, наш Спаситель нам об’явив отой секрет перемоги людини над злом, над дияволом і над смертю. А тим секретом є те, що Бог більше любить тебе, ніж може тебе ненавидіти світ. Бог хоче більше тобі дати, ніж може в тебе забрати. А ти справді можеш воскреснути, коли віддаєш все, навіть власне життя. Тому що джерелом твого життя є Бог. Ти живеш тому, що Бог тебе любить. Я живу, тому що Бог мною дихає. Я живу, тому що животворить мене мій Творець і мій Спаситель. Ось у чому полягає секрет таїнства хреста Господнього», – сказав Глава Церкви

«Сьогодні ми чуємо дивну фразу. Христос каже: Хто хоче спасти своє життя, той його погубить. Тому, природно, людина хоче себе захистити, хоче втекти від можливості страждати, від необхідності віддавати. Людина хоче зберегти все, що має, і здобути ще більше. Каже Христос: "Яка користь людині, яка здобуде цілий світ, але остаточно втратить свою душу?" Бо хто вміє тільки брати, той умирає. Хто дає, то повсякчасно оживає», – відзначив Предстоятель.

Це парадокс Бога-альтруїста, каже проповідник, який віддає себе людині, котра дуже часто через свій гріх є егоїстом. Про такий парадокс говорить навіть наш Шевченко: «А той за край світа зазирає, чи нема країни, щоб загарбать і з собою взять у домовину».

Предстоятель навів слова духовних вчителів, які казали, що людина створена Богом на подобу криниці. Ота криниця, з якої черпають воду, ще більше наповнюється водою. Та криниця, з якої вичерпують усе, наповняється самим джерелом. А та криниця, з якої воду не беруть, спочатку починає застоюватися, потім починає недобре пахнути, а ще пізніше пересихає. І навпаки, коли людина віддає ближньому все, що має, стає здатною отримати ще більше. Той, хто дарує свій талант людям, стає ще більше талановитий. Хто дарує свій час, свою увагу, своє вміння іншим людям, наповнюється умінням.

Це слово про секрет, за його словами, про таїнство давати і отримувати, про таїнство віддати своє життя, щоб його врятувати, якось по-особливому сьогодні промовляє до нас, українців, українського народу в час війни. Як багато ми сьогодні чуємо: світ втомився від українських проблем. Навіть часом наші політики нам навіюють: народ України втомився від війни…

«Тому так часто ми згадуємо слова: нема більшої любові, як лише та, коли хтось своє життя віддасть за своїх друзів. Тому сьогодні для всіх тих, хто втомився, Христова Церква проголошує добру новину: віднайди, поклонися Чесному і Животворному Хресту – і він тебе оживотворить. Повір у того Бога, який тобі може і хоче дати більше, ніж ти можеш віддати своєму ближньому, віддати за свій народ, за свою батьківщину», – наголосив Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next