АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ в Ольштині: «Дорога до створення цієї єпархії була сповнена кров’ю мучеництва та сльозами переселенців»

Субота, 23 січня 2021, 12:35
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в Ольштинському катедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці в Польщі провів хіротонію першого правлячого єпископа Аркадія Трохановського новоствореної Ольштинсько-Гданської єпархії УГКЦ.
Зображення 1 / 31 Використовуйте клавіші для перегляду

Головним святителем був Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, співсвятителями – владика Євген Попович, архиєпископ і митрополит Перемишльсько-Варшавський, і владика Григорій Комар, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Під час проповіді до вірних Блаженніший Святослав відзначив, що дорога до створення Ольштинсько-Гданської єпархії була сповнена кров’ю мучеництва, слізьми переселенців і вигнанців, протистоянням комуністичним репресіям і муравлиною працею задля організації тут, на цих теренах, нашого духовного і культурного життя.

У цей день Церква також урочисто святкує пам’ять пратулинських мучеників. «У цей день вшанування пратулинських мучеників – у світлі їхнього прикладу та жертви – ми переживаємо тут, в Ольштині, особливу історичну хвилину. Сьогодні ми стали свідками потрійної радості Греко-Католицької Церкви в Польщі, яка є радістю всієї помісної Української Греко-Католицької Церкви як на рідних землях, так і розсіяної по всій земній кулі. Святкуємо урочисте проголошення нашої нової Ольштинсько-Гданської єпархії, є учасниками єпископської хіротонії преосвященного владики Аркадія та введення на престол ольштинсько-гданських єпископів першого в історії правлячого архиєрея», – розповів архиєрей.

Предстоятель відзначив, що УГКЦ сьогодні висловлює синівську вдячність Святішому Отцю Францискові за те, що поблагословив рішення Синоду єпископів нашої Церкви і проголосив створення цієї нової єпархії. Також УГКЦ складає подяку апостольському нунцієві, усьому католицькому єпископатові Польщі за підтримку, сприяння і працю для народження цієї церковної структури.

«У цю радісну мить щиро дякуємо владикам, отцям, сестрам-монахиням і мирянам, які працювали для розбудови та розвитку нашої Церкви на цих теренах. Утворення нової єпархії є визнанням зрілості нашого церковного тіла та його організованості й згуртованості, здатності творити цю єпархію і жити нею», – сказав Глава Церкви.

Окремим словом Блаженніший Святослав звернувся до нового владики Аркадія: «Сьогодні ви отримали особливий дар Святого Духа – дар повноти Христового священства, дар перейняти спадкоємство святих апостолів і завдання навчати слова Божественного Євангелія, освячувати силою і благодаттю Святого Духа повірений вам Божий народ Таїнствами Христової Церкви, керувати Божим народом і розрізняти Божі дари, які він отримав для свого збудування».

Попереду стільки очікувань і завдань, викликів і труднощів, наголосив духовний лідер, які є більшими від здатності людини на них відповісти. Чи це все можливо здійснити?

«Відповіддю і запевненням для вас нехай буде приклад блаженних мучеників Пратулина. Місце їхнього мучеництва є сьогодні територією вашої єпархії і вони стають у невидимий, духовний спосіб членами вашої спільноти як невичерпна скарбниця благодаті Святого Духа, – стають заступниками і покровителями вашими та вашої єпархії перед Божим обличчям на небесах», – побажав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Збіґнєв Піщако

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next