АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ в Уневі: «Незалежність є сьогодні нашим особистим завданням, і ми повинні повірити, що цього варте наше діло»

Субота, 28 серпня 2021, 15:02
Саме свято життя є змістом празника Успіння Пречистої Діви Марії. Тому ми співаємо в сьогоднішньому тропарі: «Молитвами Твоїми ізбавляєш від смерті душі наші». Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час щорічної прощі до Унева.
Глава УГКЦ на прощі в Уневі, 28 серпня 2021 року, фото: Христина Кутнів Глава УГКЦ на прощі в Уневі, 28 серпня 2021 року, фото: Христина Кутнів

Сьогодні Христова Церква святкує Успіння Пречистої Діви Марії. Предстоятель відзначив, що воно є особливим святом, яке начебто підсумовує богородичні свята року.

У події Успіння Богородиці ми вбачаємо соборність, яка зберігається в давній пам’яті Христової Церкви. Подібно, як у кожній родині, коли відходить у вічність тато чи мама, усі родичі збираються, щоб у цей останній момент бути разом, втішатися присутністю того, кого ми проводжаємо у вічність.

«Друга глибока риса, – каже проповідник, – яка випливає з цього свята, – те, що Успіння Пречистої Діви Марії є радісним святом. Сьогодні Пречиста Діва Марія, яка народжується до вічності, переходить від життя до життя, бувши Матір’ю життя, відкриває нам таємницю, правду про блаженну кончину кожної віруючої людини. Адже, як каже Христос, хто вірує в Мене, той на суд не приходить, бо від смерті перейшов до життя».

У день Успіння Богородиці у Свято-Успенській Унівській лаврі святкуємо престольний храмовий празник цієї древньої обителі. «Не даремно, – відзначає проповідник, – усі древні святині, зокрема Свято-Успенська Київська, Почаївська та Унівська лаври, як головне свято святкують Успіння Божої Матері. Бо, властиво, монаша традиція вбачає в події Успіння зміст, суть і навіть певне завдання монашого подвигу в житті Христової Церкви».

Саме монаша спільнота, переконує Блаженніший Святослав, показує всім нам, що Церква Христова за своєю суттю є соборною Церквою. Вона збирає всіх для того, щоб широко відкрити людям усіх часів, народів, культур і обрядів двері життя вічного.

За словами Глави Церкви, у цій прощі ми хочемо урочисто подякувати Пречистій Діві Марії за ювілей 425-річчя Берестейської унії, який святкує наша Церква цього року.

«Сьогодні також особливо молимося за здоров’я, за те, щоб Господь Бог відняв від сучасного людства болючий бич новітньої коронавірусної хвороби, який шмагає наш народ, наші родини, сучасне людство. У нашій молитві ми віримо, що наш Бог є Богом життя, що Він надихає людину, подає їй мудрість, допомагає перебороти всі виклики, на які вона натрапляє у своєму житті. Ми віримо, що Господь Бог, який є джерелом життя, мудрості та втіхи, допоможе сучасному людству віднайти необхідний захист перед цією хворобою», – сказав духовний лідер.

Блаженніший Святослав поручив Пречистій Діві Марії життя і здоров’я наших родин, рідних і близьких.

Також Глава Церкви в цій прощі особливо молився за нашу Україну. «Кілька днів тому ми всі разом урочисто соборно відсвяткували 30-ту річницю Незалежності нашої Батьківщини. Ця Незалежність сьогодні дається нам великими зусиллями, потом і кров’ю. Водночас вона є нашим особистим завданням. Ми повинні передусім повірити, що цього варте наше діло. І з допомогою нашої небесної заступниці зможемо залишитися віруючим вільним народом на своїй вільній землі», – сказав Предстоятель.

«Нехай Пречиста Діва Марія, – попросив проповідник, – прийме сьогодні наші молитви. Хай дасть нам радість у цьому святі Її Успіння, – радість того, що кожен із нас покликаний до життя, що жодні перешкоди, жодні хвороби, ніяка смерть не є сильнішими від материнської любові, яку Вона сьогодні восходить від землі до небес. Жоден людський гріх не є сильніший від любові Бога до людини, який похиляється над нами і кличе нас до життя вічного».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next