АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ в Івано-Франківську: «Наша Церква виросла перед очима всього світу»

Понеділок, 13 грудня 2021, 16:51
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив урочисту Архиєрейську Божественну Літургію в архикатедральному катедральному соборі Воскресіння Христового в Івано-Франківську з нагоди святкування десятиріччя створення Івано-Франківської митрополії УГКЦ.

«З плином часу ми щоразу глибше розумітимемо, що сталося десять років тому. З висоти десятиліття ми починаємо усвідомлювати, що десять років тому в Україні існувала тільки одна митрополія такою, якою заснували її перші київські митрополити. Та єдина митрополія під проводом митрополита Михаїла Рогози 425 років тому відновила сопричастя з Римським Апостольським престолом. І ця єдина митрополія, яка мала і має назву назву Києво-Галицької, народила три нових. Тобто нас в Україні стало вчетверо більше. Такої події в Україні не ставалося за 1025 років християнства», – відзначив Предстоятель.

Блаженніший Святослав наголосив: «Наша Церква – Церква-мучениця, яка пройшла хресним пасхальним шляхом Христа своє страждання, мучеництво і воскресіння, нараз виросла перед очима всього світу. І тут, в Івано-Франківську, була встановлена митрополича катедра, яка сьогодні об'єднує три єпархії: Івано-Франківську архиєпархію, Коломийську і Чернівецьку єпархії».

На думку Глави Церкви, ці десять років були роками церковного будівництва, розвитку, великих Божих благословень.

«Сьогодні хочемо Господу Богу подякувати за те, що місія Христової Церкви – познайомити з Богом кожну сучасну людину, за прикладом Андрея Первозваного, успішно з Божою допомогою звершується в наш час на цих землях. Якось так по-особливому апостол Андрей полюбив Івано-Франківськ. Той, який бачив славу Христову на Київських горах, за Божим промислом, є особливим покровителем Івано-Франківської митрополії», – зазначив проповідник.

Глава Церкви привітав першого в історії Івано-Франківського митрополита, якого мав честь ввести на цей престол десять років тому, – владику-митрополита Володимира Війтишина.

«У рисах його характеру, його лагідності можна побачити певні риси апостола Андрея. Владика ніколи не шукає своєї слави, вигоди. Він не так хоче із собою познайомити сучасну людину, як і з Христом, якого він знайшов у часи переслідувань нашої Церкви», – сказав Предстоятель.

За його словами, ця архиєпархія і митрополія народилася завдяки праці, свідченню, навіть ісповідництву і мучеництву великого сонму святих подвижників нашої Церкви. «Тому як нам сьогодні не назвати ще одного Андрея – великого митрополита Андрея Шептицького, який закладав фундаменти, основи цієї митрополії? Ми сьогодні по-особливому шануємо його пам'ять, його Андреївське апостольське служіння, і просимо його про особливе заступництво над християнами Прикарпатської і Буковинської землі», – додав він.

Глава Церкви подякував владикам і всьому духовенству за те, що скликаються Митрополичі Синоди.

Блаженніший Святослав попросив кожного відчути відповідальність за свою митрополію. «Це сьогодні вас питає Христос: а чого шукаєте, кого шукаєте у вашому житті, що ставите на перше місце у ваших пошуках? Про кого навчаєте ваших дітей, про що насамперед дбаєте у ваших земних справах?» – сказав Предстоятель.

Він побажав кожному, щоб сьогодні звучала молитва до Христа-Спасителя: «Учителю, де перебуваєш?» – і щоб кожен із вас почув його заклик, покликання: «Прийди і подивися!».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next