АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ в інтерактивному проекті «Живого ТБ» «Відкрита Церква»: «Той, хто не вміє любити, – не може бути справжнім патріотом»

Вівторок, 23 серпня 2016, 17:24
Патріот – це, насамперед, людина, здатна любити. Коли говоримо про християнський патріотизм, то говоримо про вияв любові до ближнього. Християнський патріотизм, із духовного погляду, – це чеснота, властивість людського духа.

Про це сказав Глава й Отець УГКЦ Блаженніший Святослав 23 серпня у прямому ефірі нового інтерактивного проекту «Живого телебачення» «ВІДКРИТА ЦЕРКВА».

Блаженніший Святослав пояснив, що людська особа має «три підставових сили душі», з погляду богословської антропології: «Людина має не лише почуття, але й розум та волю. Справжня чеснота, яка ушляхетнює людський дух, – це щось, що за допомогою Божої благодаті підіймає і надихає людину, робить її здатною любити, тим самим заторкуючи всі сфери людської особистості (не лише почуття, а й розум та волю)». Тому митрополит Андрей Шептицький вважав християнський патріотизм «втіленням Божої Заповіді – любити ближнього, як самого себе».

Націоналізм же, за словами Глави Церкви, це, перш за все, ідеологія: «Тому ми, християни, говоримо насамперед про християнський патріотизм, який вчить любити до тієї міри, щоби бути готовим віддати своє життя за Батьківщину та свій український народ». Митрополит Андрей навчав, що справжній християнин не тільки може, а й повинен бути патріотом. «Щоби бути справжнім патріотом, потрібно навчитися любити. Той, хто не вміє любити, – не зможе бути справжнім патріотом», – підсумував Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next