АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ вручив Олегу Сенцову Відзнаку блаженного Омеляна Ковча

Вівторок, 28 вересня 2021, 16:36
У вівторок, 28 вересня, у Києві Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, вручив Відзнаку блаженного Омеляна Ковча за особистий приклад жертовності та гуманізму українському режисеру та політв’язню Олегу Сенцову.

Участь у заході також взяли голова Комітету із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник і громадський діяч та дипломат Данило Лубківський.

Під час церемонії нагородження, яка відбулася у резиденції Глави УГКЦ, Блаженніший Святослав наголосив на головному меседжі о. Омеляна Ковча – лишитися собою навіть тоді, коли обставини життя чи ув’язнення намагаються тебе зламати. «Те, що Олег Сенцов сьогодні отримав цю відзнаку, означає, що він продовжує ідеї, думки цього великого священника, покровителя духовенства нашої Церкви», – сказав Предстоятель.

Глава УГКЦ подякував пану Олегу за його мужність та життєву позицію. «В особистій історії ви пройшли його шляхами. У нелюдських обставинах ви залишилися людиною в ім’я правди. Ви перейшли, мабуть, нелегкі шляхи випробування і залишилися людиною, яка свідчить правду і залишилася собою. Ви розумієте, сином якого народу є і задля яких цінностей варто жити далі», – сказав Блаженніший Святослав, звертаючись до лауреата.

Знаючи про таких людей, додав духовний лідер українців, ми маємо надію, що Україна є і буде. Завдяки таким героям кується майбутнє нашої вільної і незалежної країни та захищається її сьогодення.

Відтак Олег Сенцов поділився, що для нього Відзнака блаженного Омеляна Ковча є дуже приємною ознакою вшанування. «Залишитися людиною там, де я був, – це найважливіше і найважче. І в цьому для мене і для багатьох інших людей прикладом є священник Омелян Ковч. Оскільки це людина, яка пройшла набагато гірше: умови гестапо, німецькі в’язниці і концтабір "Майданек", де він, пробувши декілька років, був знищений. Це приклад для мене і для інших людей, які зараз виборюють у ворога нашу свободу», – сказав лауреат.

Нагородженням Відзнакою блаженного Ковча українського політв’язня Олега Сенцова Церква, за словами Блаженнішого Святослава, прагне згадати всіх політв’язнів, військовополонених і тих, які сьогодні реально зазнають катувань, але про яких ніхто не говорить. «І ця подія, і постать пана Олега, і його голос сьогодні були голосом в їхньому імені», – зазначив Глава Церкви.

«Сподіваємося, що в’язні будуть звільнені, полонені повернуться додому, а всі ті, які сьогодні можуть щось робити для звільнення цих полонених, докладуть до цього всіх зусиль», – сказав Предстоятель. «Наша Церква робить для цього все, що може. Ми пам'ятаємо кожного, хто перебуває по той бік колючого дроту. Ми молимося за них. Ми говоримо про них перед різними міжнародними інституціями і чекаємо всіх їх вдома», – запевнив Блаженніший Святослав.

Варто зазначити, що Олег Сєнцов є одним із чотирьох цьогорічних лауреатів Відзнаки блаженного Омеляна Ковча. Трьом іншим, серед яких видатна польська режисерка, сценаристка та акторка Аґнєшка Голланд, видатний американський дипломат і державний діяч Деніел Фрід та ініціатива «Пласту» та «Харцежів» «Полум’я Братерства», нагорода буде вручена 4 жовтня 2021 року в Любліні, де відбудеться освячення пам’ятника блаженному Омеляну Ковчу, спорудженого перед концтабором «Майданек».

Довідка про лауреата

Олег Сенцов – український кінорежисер, сценарист і письменник, громадський активіст. Генеральний директор кінокомпанії «Край Кінема». Колишній політв’язень Кремля, засуджений до 20 років за звинуваченням у тероризмі. Звільнений через три роки, після світового розголосу та тривалої боротьби міжнародної кінематографічної та громадянської спільноти в рамках обміну полонених між Україною та РФ. Лауреат премії Європарламенту «За свободу думки» імені Сахарова та Національної премії України імені Тараса Шевченка, премії американського ПЕН-клубу імені Барбари Голдсміт «Свобода писати». Перший лауреат премії Ukrainian ID Awards. Номінант Нобелевської премії миру за приклад ненасильницького спротиву в боротьбі за базові права та свободи людини. Нагороджений орденом «За мужність» I та III ступеня, громадської відзнакою «Орден нескорених» та міжнародною премією Магнітського в галузі журналістських розслідувань та захисту прав людини. Почесний громадянин Парижа.

Довідка про Комітет

Комітет із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча засновано у 2010 році. Його почесним головою був кардинал Любомир Гузар. Діяльність Комітету здійснюється під патронатом Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава Шевчука.

Зусилля Комітету мають на меті сприяти втіленню ідей блаженного священномученика Омеляна Ковча задля міжнаціонального, міжконфесійного та міжрелігійного діалогу, плекання толерантності і взаєморозуміння в суспільстві, популяризації соціально-корисної та благодійної діяльності. 

Довідка про отця Омеляна Ковча

Омелян (Еміліан) Ковч – священномученик УГКЦ, праведник України. Греко-католицький священик, що все своє життя присвятив допомозі ближньому. Будучи капеланом в Українській галицькій армії, завжди перебував із вояками на передовій, щоб підтримати їх морально та й фізично. У парафіях, у яких служив, одразу брався за організацію громадського та культурного життя парафіян. Проводив прощі та євхаристійні здвиги (собори) навіть у час радянської окупації.

Був активним у суспільно-політичному житті українців, за що неодноразово переслідувався польською, радянською і нацистською владами. Під час одного із своїх ув'язнень написав книгу — «Чому наші від нас втікають». Під час нацистської окупації допомагав євреям, врятував більше десятка осіб, зокрема відомого белзького рабина Арона Рокеаха.

Його допитували в тюрмі на Лонцького у Львові, де вимагали визнання вини і відмови від подальшого хрещення євреїв, а також відмови від протестів засудження дій нацистської влади. За свої дії був ув'язнений та відправлений до концтабору Майданек, де й помер та був спалений в крематорії.

27 червня 2001 року у Львові папа Іван Павло II проголосив його блаженним мучеником разом з іншими мучениками Греко-Католицької Церкви.

Відзнаку імені Омеляна Ковча вручають щороку за значний внесок у розвиток екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next