АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Єднання між Українською Греко-Католицькою Церквою та Православною Церквою України цілком реальне»

Неділя, 06 січня 2019, 23:09
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав не вважає, що єднання між УГКЦ і Православною Церквою України в перспективі є утопічним. Таку позицію висловив Предстоятель УГКЦ у традиційному різдвяному інтерв’ю для «5 каналу».

«Навпаки, – сказав Блаженніший Святослав, – це гарна, радісна перспектива. Бо весь християнський світ, зокрема католицька і православна спільноти, шукають шляхів до єдності. На вселенському рівні відбувається діалог, щоб цю єдність відновити. Передусім ідеться про євхаристійне сопричастя».

За його словами, не йдеться про відновлення якихось структур чи перепідчинення однієї Церкви іншій. «Найвищим знаком церковної єдності є Таїнство Євхаристії. Тому, коли говоримо про пошук шляхів відновлення єдності між християнами, маємо на думці відновлення єдності у вірі, а відтак в її вираженні в літургійному житті. Тому коли хтось розриває цю єдність, то розриває євхаристійне сопричастя. Як це сталося між Москвою і Константинополем, після рішення нашої Церкви-матері про надання автокефалії для Православної Церкви України», – додав Глава Церкви.

Блаженніший Святослав відзначив, що вже є кілька рівнів щодо співпраці, про які домовилися з Його Блаженством Епіфанієм.

«Передусім ми хочемо, – розповів Предстоятель, – разом досліджувати спільну спадщину Київського християнства. Бо так історично сталося, що Греко-Католицька Церква часто в історії попадала під західні впливи, зокрема Латинської Церкви. Православна Церква попадала під впливи московські, тобто під впливи цієї славно чи сумнозвісної Никонівської реформи, яка виражається в певних обрядових моментах...»

Отже, з того і з того боку, наголошує Глава УГКЦ, нам треба шукати, що є «київського» в нашому сьогоденні. Це досліджувати і відновлювати. За його словами, ідеться про розвиток богословської традиції, про розвиток нашого душпастирського служіння.

«Одна річ є об’єднання, а інша – єднання. У багатьох справах ми вже можемо єднатися», – наголосив архиєрей.

Блаженніший Святослав висловив сподівання, що Православна Церква України, яка тепер отримуватиме міжнародне визнання, увійде до вселенського руху пошуку єдності Христової Церкви, який є сьогодні на вселенському рівні.

«З православного боку очолює цей процес Вселенський Патріарх, а з католицького боку – Римська Апостольська столиця. До речі, після всіх намірів дати Православній Церкві України автокефалію Москва вийшла з цього екуменічного діалогу… Гадаю, Українська Церква має активно долучатися до цього руху і тоді в Україні ми побачимо його реальні плоди. Бо, мабуть, ми, українці, найбільше потребуємо вселенського єднання Церков», – сказав Предстоятель УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next