АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ закликає вірних відновити розмову з митрополитом Андреєм

Середа, 25 лютого 2015, 16:38
З нагоди святкування 150-річчя з дня народження митрополита Андрея Шептицького Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав закликав відновити розмову з митрополитом Андреєм, запитуючи його про те, що нас сьогодні найбільше болить, занурюючись у Божу мудрість, яка лунає з його постаті.

У своєму відеоблозі Предстоятель УГКЦ відзначив, що Рік митрополита Андрея Шептицького в нашій Церкві – це ще одна унікальна нагода відкрити для себе скарб цієї святої людини. За його словами, для віруючого українця розмова з митрополитом Андреєм ніколи не закінчується, але сьогодні вона має бути більш інтенсивною. І український народ сьогодні потребує цієї розмови і має всі для цього можливості. «Тож вартує святкувати цей ювілей і гідного його пережити», – сказав Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ просить кожного з нас пригадати собі, в яких обставинах святкувала наша Церква і наш народ сторіччя з дня народження великого Митрополита. «Це були часи переслідуваної Церкви, – каже він. – Столітній ювілей святкували хіба що громади на поселеннях. В Україні, тоді ще в Радянському Союзі, розмова з Митрополитом відбувалася в умовах переслідуваної Церкви за колючим дротом таборів, за закритими дверима підпільних Богослужінь. І ось 150 років ми святкуємо знову ж таки утверджуючи вільну і незалежну державу. Як багато сьогодні Митрополит має нам що сказати! Найперше пригадаймо собі, що цей великий пастир Церкви перевів наш народ через дві світові війни. Війни, які прокотилися смертоносним смерчем по території України через душі повірених його душпастирському служінню людей».

Предстоятель УГКЦ називає митрополита Андрея «голосом нашого народу» в тих часах, коли Україна як незалежна держава фактично тільки народжувалася і вмирала, а українському народу заперечували право на існування. «Він був етнархом українського народу. У часи Голодомору він разом зі своїм єпископатом був чи не одиноким голосом, який від імені того народу на весь світ промовив на його захист. Митрополит Андрей – це є особистість, яка промовляє і по сьогоднішній день до нас словом божественної мудрості. Він нам залишив свої безцінні писання: свої послання, листи, звернення, відозви. Читаючи їх сьогодні, ми бачимо, що з них сяє Божа премудрість, яка перевершує рамки того часу, в якому жив митрополит Андрей. Цей пастир глибоко розумів душу свого народу і віддано дбав про його добро. Він розумів, наскільки потрібна українському народові своя держава, яка є необхідною умовою його існування, свободи і розвитку. Він розумів, що для того, аби ця держава заіснувала, повинна розвиватися Церква, яка є душею цього народу. Він розумів, що український народ потребує бути єдиним. І єдність українського народу, на його глибоке переконання, не можлива без української Церкви. Тому він так дбав про цю єдність».

Глава Церкви відзначив, що Митрополит фактично став предтечею ІІ Ватиканського Собору, передвісником руху, який ми сьогодні називаємо екуменічним. «Він глибоко розумів і відчував, що місією Української Греко-Католицької Церкви є саме місія єднання, єднання Церков. Єднання, яке буде справжнім лише тоді, коли воно буде здійснюватися не під прапором якогось земного царя чи володаря, а довкола наслідника апостола Петра – центру вселенського єднання Христової Церкви», – вважає Блаженніший.

Предстоятель окремо відзначає харитативну діяльність Митрополита. «Митрополит Андрей, можливо, єдиний зі своїх сучасників, який невпинно дбав про убогих. Завдяки його допомозі була вихована ціла плеяда науковців, художників, літераторів, діячів культури. Чого лише вартує акт створення Національного музею у Львові, який став актом дарування величезної колосальної збірки творів сакрального мистецтва українському народові, якого на той момент, на думку багатьох правителів, не існувало...» – розповів він.

Блаженніший Святослав також відзначає Митрополита Андрея як мужа глибокої богословської думки. Він глибоко дбав про розвиток українського богослов’я. Він дуже хотів, щоб у Львові постав український університет. Його прагнення почали втілюватися зі створення Богословської академії у Львові, яка сьогодні розвинулася в Український католицький університет.

«Учитель молоді, – продовжив перелік заслуг Глава Церкви. – Митрополит Андрей започаткував цілу низку з’їздів під назвою «Українська молодь Христові», які збирали в ім’я Христове сотні тисяч юнаків і дівчат. Андрей як великий приятель українського Пласту і виховання молоді на фундаментах християнського патріотизму».

І таких прикладів, за словами Глави Церкви, багатогранної душпастирської діяльності Митрополита можна вираховувати дуже й дуже багато.

Як ми повідомляли, 1 листопада 2014 року, у 70-ті роковини відходу до вічності митрополита Андрея, Божественною Літургією в соборі Святого Юра у Львові в Українській Греко-Католицькій Церкві урочисто розпочався Рік митрополита Андрея Шептицького.

З нагоди Року Блаженніший Святослав видав пастирське послання «Нехай Божа мудрість поведе нас!»

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next