АКТУАЛЬНО

«Хочемо висловити нашу вдячність Богові за його опіку над нами», − владика Богдан (Дзюрах)

Вівторок, 01 квітня 2014, 12:44
Акт відновлення посвяти українського народу під Покров Пресвятої Богородиці буде наче вершиною молитовного стояння українських Церков з українським народом, з народом, який бореться за своє краще майбутнє.

Про це сказав владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, у своєму відеоблозі на «Живому.ТБ», розповідаючи про сакральне значення Акту посвяти українського народу.

«У час, коли відчуваємо певну внутрішню і зовнішню загрозу, ми потребуємо великої Божої помочі, Божої опіки. І саме керуючись такими мотивами, Синод нашої Церкви на чолі з її Отцем і Главою Блаженнішим Святославом прийняв рішення відновити Акт посвяти українського народу під Покров Пречистої Діви Марії», − розповів єпископ.

Див. до теми: Літургійний чин посвяти України під Покров Пресвятої Богородиці

«Хочемо через Акт відновлення посвяти нашого народу під Покров Богородиці висловити нашу вдячність Богові за Його опіку над нами. Водночас будемо просити могутнього материнського заступництва Пресвятої Богородиці», − зазначив владика Богдан.

Архиєрей пригадав, що в Києві є такий знак присутності Богородиці в нашому народі: у найдавнішому храмі України, у святій Софії Київській, є відома мозаїка Оранти – Богородиці, яка з піднесеними руками молиться до Господа. «Знаю, у побожних киян з вуст в уста переходить духовне передання, що доки стоїть Богородиця з піднесеними руками на київських горах, наша держава і наш народ витримає, вистоїть, буде розвиватися», − сказав Секретар Синоду.

Але, на його переконання, навіть якби щось сталося: якась катастрофа чи катаклізм, що зруйнували б цей храм, народ вистоїть, «бо Богородиця є жива, вона є між нами і постійно заступається за нас».

Єпископ висловлює побажання, аби цей Акт відновлення посвяти зібрав всіх наших віруючих людей, усіх громадян України під її материнський Покров, щоб благати в неї заступництва, допомоги і порятунку.

Владика пригадав, що Акт посвяти українського народу під Покров Божої Матері не є новий. Він має глибоке коріння ще з самого початку християнської історії нашого народу. Князь Ярослав Мудрий через рік після перемоги над печенігами уперше посвятив наш народ під Покров Діви Марії. І на її честь побудував храм Благовіщення над Золотими воротами. Цей храм сьогодні відновлений. Він є знаком присутності Матері Божої в християнській історії нашого народу.

І цей Акт відновлення посвяти відбуватиметься напередодні свята Благовіщення Богородиці, 6 квітня 2014 року.

Див. до теми: У квітні відновлять Акт посвяти України під Покров Пресвятої Богородиці

«Ми сподіваємося, що свято стане значною подією для всього українського народу. Це буде для нас знаком надії і Божої опіки, запевненням у змаганнях, які переходить наш народ і наша держава», − зазначив владика Богдан.

Інші православні Церкви відгукнулися на пропозицію УГКЦ і теж проведуть подібні молитовні урочистості. Владика сподівається, що ця важлива духовна подія стане загальнонаціональною.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next