АКТУАЛЬНО

«Християнин – це той, який свідчить істину, віддаючи своє життя. Бути мучеником – це бути свідком Ісуса Христа» , – о. Віталій Храбатин

Середа, 08 квітня 2020, 21:25
8 квітня о 12:00 в Патріаршому соборі в Києві Блаженніший Святослав традиційно відслужив Молебень до Пресвятої Богородиці за недужих. Після молитви о. Віталій Храбатин виголосив третю реколекційну науку – одну із останніх наук великопісних реколекцій онлайн. Цього разу референт Пасторально-міграційного відділу запропонував роздумати над тим, що означає для сучасних християн йти за Ісусом Христом.

Іти за Ісусом – це неоднозначна та нелегка справа. За основу для роздумів о. Віталій запропонував один із уривків апостола та євангелиста Марка, у якому йдеться про те, як Господь сходить з Галилеї та йде до Єрусалиму, де має померти. Ісус починає свою проповідь із заклику покаятися та вірити в Євангеліє. Реколектант розповів про особливості покликання апостолів, яких Ісус, як і нас сьогодні, кличе. На прикладі діалогу Ісуса Христа та апостола Петра о. Віталій ствердив: «Іти за Ісусом – це не справа одного разу. Сьогодні бачимо незадоволення тим, що обмежені: не зможемо зробити чогось із звичних нами традицій. Однак часто ми захищаємо традиції, забуваючи іти до "серця" того досвіду».

«Господь сьогодні кличе бути разом з Ним через молитву, роздуми, терпіння, коли неминуче маємо відмовитися від чогось. Піст, проте, це не суто відмова від їжі. Справжній піст полягає в тому, щоб відмовитися від чогось доброго задля більшого блага. Сьогодні Церква в особі її представників закликає відмовитися від нашої фізичної присутності в храмі для того, щоби ще більше переосмислити наше покликання», – зазначив реколектант.

Іти за Ісусом, на думку о. Віталія, є питанням вибору. Людина є християнином, тому що вибирає, а не тому, що народилася в християнському середовищі, яке немовби визначає, детермінує. Метою вибору людини Господа є бажання бути з Ним завжди. Євангельські уривки суботи та неділі під час Великого посту спонукають нас запитати себе, якими ми є учнями Христовими. Маємо поставити оцінку своєму способу життя.

У другій частині науки о. Віталій розповів про найбільші труднощі, які перешкоджають відповісти на Боже покликання. Яскрава ілюстрація цього стану – уривок про розслабленого, який лежав при овечій купелі впродовж 38 років. Господь, коли зустрічається з цим недужим, ставить чітке запитання: «Бажаєш одужати?» Проте розслаблений не говорить про власне бажання бути зціленим.

Ісус творить чудо, зцілює розслабленого й каже взяти ложе в суботу, щоб показати образ Творця, котрий дає нове життя у святий день. Юдеї, зациклені на букві Закону, затримують того чоловіка і кажуть: «Не личить тобі носити ложе в суботу». Здоровий чоловік, однак, не знаходить сміливості, щоб бути відповідальним, а «звалює» цю відповідальність на Того, хто зцілив його. «Цей жест зцілення був жестом безкорисливої любові, якою Бог є постійно», – підкреслює о. Віталій. Згодом, коли Ісус зайшов у храм, то розслаблений не висловив слова вдячності, але йде до юдеїв і каже: «Той, хто мене зцілив, – Ісус».

Бачимо особу, яка не здатна нести відповідальність за своє життя, визнати помилки, попросити прощення. Чи можна зачислити до грона апостолів людину, яка не бере відповідальності? Безперечно, ні! Адже не брати відповідальності означає бути живим, але водночас не існувати.

Ідеал для християнина, за словами о. Віталія Храбатина, особливо сьогодні, – це мучеництво, тобто свідчення істини. Християнин – це той, який свідчить істину, віддаючи своє життя. Бути мучеником – це бути свідком Ісуса Христа. «Бути відповідальним – це прислухатися до закликів помісної Церкви та Вселенської Церкви, а, отже, діяти разом. Може, сьогодні варто показати «спектакль єдності», єдності дітей Божих, як навчав папа Іван XXIII. Зараз важливо діяти разом, щоб дати свідчення своєї вірності», – однозначно закликав до правильних дій проповідник.

Пригадуємо, що у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві продовжуються моління за припинення пандемії COVID-19. З понеділка по п’ятницю о 12:00 служиться Молебень до Богородиці за недужих. Опісля виголошуються реколекційні науки. Прямий ефір можна переглянути щоденно на каналі «Живого ТБ» в мережі YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next