АКТУАЛЬНО

«Коли не забуваємо про своїх попередників і спочилих, то стаємо кращими», – Глава УГКЦ в Інсбруку

Субота, 09 листопада 2019, 17:48
«Ми сьогодні відчуваємо, що всі ті люди, про яких Бог пам’ятає, а ми поминаємо в молитві, – є невід’ємними членами нинішнього святкування. Вони теж святкують цей ювілей, хоча вже у вічності. Ми просимо в Господа, щоб пам’ятав про них і упокоїв їх там, де немає хвороб і печалі, ані зітхання, але життя безконечне», – заявив під час своєї проповіді до вірних Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у суботу, 9 листопада 2019 року.
Зображення 1 / 7 Використовуйте клавіші для перегляду

Цього дня в каплиці Святих Володимира і Ольги в Інсбруку (Австрія) відбулася Панахида за упокій всіх вірних, священнослужителів та єпископів, хто вже протягом 120 років повернувся до Небесної Батьківщини.  

«Завжди наші моління за усопших, за спочилих наших братів і сестер, ми закінчуємо співом «Вічная пам’ять». Саме цей момент є одним із найбільш зворушливих, коли сльози навертаються на очі. Бо ми справді, співаючи «Вічная пам’ять», самі збуджуємо у своїй пам’яті образ тієї особи, за яку молимося і поминаємо в молитві. Але власне про яку пам’ять ідеться? Яка пам’ять справді може бути вічною? Важливо справді пам’яти тих, які відійшли у вічність», – промовив Блаженніший Святослав.

І згодом додав: «Це дуже достойно, що в контексті святкувань 120-ї річниці української присутності в Інсбруку ми пам’ятаємо конкретних осіб поіменно, які відійшли у вічність. Коли не забуваємо про своїх попередників і про спочилих, то стаємо кращими, а пам’ять про них дає нам сенс для нашого теперішнього життя. А якщо заглянемо глибше у своє серце, то бачимо, що людська пам’ять є цілком не вічною. Спів «Вічная пам’ять» є радісним проголошенням християнської віри у воскресіння, пам’ять, яку має про нас не людина, навіть найдорожча і ближча, – а це є віра у пам’ять, яку сам Бог має про нас».

Предстоятель переконаний, що Небесний Отець не забуває про нас у різних обставинах життя.

Додамо, що наприкінці Панахиди «Вічную пам’ять» співали німецькою, українською, словацькою, румунською, угорською і грузинською мовами.

*** Предстоятель УГКЦ прибув до Тіроля з нагоди урочистого відзначення 120-річчя присутності українських студентів-теологів та української громади Інсбрука. Традиційно кращі греко-католицькі богослови поглиблюють свої знання в одному із провідних центрів європейської теологічної думки, яким був і залишається Інсбруцький університет Леопольда-Франца. Довкола студентів-теологів поступово сформувалася і українська громада, активна і сьогодні. 8-10 листопада з нагоди ювілею відбуваються масштабні святкування, в програмі яких – урочиста академія на теологічному факультеті Інсбруцького університету, Божественна Літургія німецькою мовою у катедральному соборі Інсбрука та українською мовою в колишньому приміщенні єзуїтської колегії "Канізіанум", де навчалося багато видатних українських теологів.

Фото: Роман Петрунів

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next