АКТУАЛЬНО

Кров святого Януарія розрідла в руках Блаженнішого Святослава. Відоме «неапольське чудо» повторилося

Середа, 21 листопада 2018, 12:12
У неділю, 18 листопада, українська спільнота в Італії вшанувала 85-ті роковини Голодомору. З цієї нагоди кардинал Кришенціо Сепе, Архиєпископ Неаполя, виставив для почитання найголовнішу реліквію своєї єпархії – ампулу з кров’ю місцевого святого, мученика Януарія. У завершальний момент покладання реліквії до сховища згусток крові святого Януарія розрідився в руках Глави УГКЦ.

Кожного року в Неаполі, на святого Cвященномученика Януарія, 19 вересня, його кров з густої форми перетворюється на рідку. Таке чудо зазвичай відбувається тричі на рік: 19 вересня, 16 травня та в суботу перед першою неділею травня. Останній раз це чудо сталося під час відвідин архиєпархії Святішим Отцем Франциском: кров розрідилася наполовину.

З нагоди історичного візиту Глави УГКЦ до архиєпархії Неаполя в рамках вшанування 85-ї річниці Голодомору кардинал Сепе особисто виставив для почитання мощі св. Януарія. «Ви не лише відчинили нам двері свого дому і цього прекрасного катедрального собору, а й забажали особисто виставити найбільший скарб вашої архиєпархії – мощі св. Януарія», – сказав Блаженніший Святослав у своєму подячному слові до Архиєпископа Неаполя.

На завершення Божественної Літургії Предстоятель УГКЦ благословив вірних реліквією, а відтак процесійно переніс її до місця зберігання – спеціального сховища бічної каплиці собору. У момент покладання реліквіарію до сховища кров св. Януарія миттєво стала рідкою. Оберігач реліквії повернувся до вірних з оголошенням: «Я маю сказати вам важливе повідомлення. Сталося чудо: кров св. Януарія стала рідкою в руках Блаженнішого Святослава», – демонструючи капсулу з повністю розрідженою кров’ю. Після цього Глава УГКЦ знову благословив вірних мощами святого.

«Під час процесійної ходи, коли я з трепетом ніс мощі св. Януарія, я просив у нього про заступництво за український народ та припинення війни в Україні», – розповів Блаженніший Святослав. 

Додамо, що «чудо крові св. Януарія» є викликом для сучасної науки. Кров святого застигла ще у IV столітті і декілька разів у рік переходить у рідкий стан. Неаполітанського святого почитає як Католицька, так і Православна Церкви. Януарій – італійський священномученик, був єпископом, мученицьку смерть прийняв близько 305 року (йому відрубали голову). Християни Неаполя взяли тіло святого, а його засохлу кров зібрали із землі в посудину. На його могилі впродовж століть відбувається багато чуд. Місцеве населення вірить, що чудо розрідження крові св. Януарія є знаком того, що він опікується їхнім містом та вислуховує їхні молитви.

 

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next