АКТУАЛЬНО

«Людина, яка вірить у Бога, здатна побачити не лише наслідки, а й причини багатьох явищ», – Блаженніший Святослав у відеокатехизі

Середа, 04 листопада 2020, 11:16
Віра і розум є дуже важливими елементами, які один одного доповнюють і кличуть. За допомогою розуму ми відкриваємо Бога як найвищу істину. На цьому наголосив Блаженніший Святослав у суботній відеокатехизі, в якій пояснив, що людина здатна відповісти на Боже одкровення своїм розумом і своєю волею.

В катехизі Глава Церкви зауважив, що для того, аби вчинити якусь дію, людина вживає розум, волю і почуття. Подібно відбувається і у площині віри. «Ми відповідаємо нашому Богові своїм розумом», – сказав він, додавши, що віра і розум є дуже важливими елементами, які один одного доповнюють і кличуть. Саме за допомогою розуму ми відкриваємо Бога як найвищу істину.

Блаженніший Святослав пригадав слова папи Івана Павла ІІ про те, як співдіють віра і розум: «Господь Бог створив нас розумними. За допомогою розуму, природної здатності пізнавати істину ми можемо піднятися до великих висот, можемо пізнати сутність речей. Але в певний момент наш розум відчуває межу… Тоді назустріч величі людського розуму, який пронизує небеса, виходить сила Божественної істини, Божого об’явлення, Божого одкровення. І піднімає його на ще більшу висоту, впроваджує його в такі можливості пізнання вічних істин, на які сила лише людського розуму не здатна».

Однак для того, щоб пізнати Бога нашим розумом, потрібен час, – зауважив Патріарх, – подібно, як це стається у стосунках між людьми. «Навіть у наших людських стосунках, аби пізнати якусь особу, треба провести з нею деякий час, кажемо: потрібно з’їсти з нею пуд солі. Особистий досвід спілкування дозволяє нам глибше і краще пізнати ту людину, істоту, особу, яка є поруч. А що сказати про пізнання у вірі самого Бога, який нам себе об’являє?!», – пояснив Глава УГКЦ.

Щодо відповіді Богові на Його одкровення нашою волею, Блаженніший Святослав наголосив на тому, що вірити «потрібно хотіти», треба прийняти рішення відкритися назустріч Богові, який стукає до дверей мого серця. За його словами, нашою волею ми сприймаємо Бога як найвище добро. А отже повірити нашою волею у Господа Бога означає почати підкоряти свою волю тому добру, яке ми пізнаємо. Означає чинити добро.

Відтак Патріарх навів два промовисті біблійні приклади – Авраама і Пречистої Діви Марії.

«Авраам почув поклик Божий, на нього відповів і пішов у невідоме. Залишив своє родинне коло, своє місто і пішов у землю, у яку Господь Бог його повів. Так він почав пізнавати Бога, слухати Його і бути Йому послушним, пізнавати те, що Бог каже, і ким Він є. Таким чином Авраам підкорив особисту людську історію покликанню, у яке запросив його Господь Бог», – сказав Глава УГКЦ.

Пречиста Діва Марія, за його словами, першою повірила у слово ангела, зокрема про воплочення Сина Божого. І саме через те, що Пречиста Діва Марія дозволила Богові ввійти в Її особисте життя, силою і діянням Святого Духа відбулося таїнство воплочення.

«Те саме відбувається з нами, коли ми переживаємо Божу присутність. І постать Авраама, і постать Пречистої Діви Марії кажуть нам, що пізнати Бога означає насамперед із Ним зустрітися, Його пережити – розумом, волею, своїми почуттями, а відтак дати можливість Йому перебувати в нашому житті», – зазначив Блаженніший Святослав.

Читайте також: «У новому циклі суботніх відеокатехиз Блаженніший Святослав роздумуватиме над темою віри»

На завершення, Глава Церкви додав, що віра – це особливий момент зустрічі, віра – це здатність людини побачити невидиме, віра – це також дар прозорливості. Тому людина, яка вірить у Бога, здатна не лише побачити зовнішнє, а й проникнути в глибину речей. Здатна побачити не лише наслідки, а й причини багатьох явищ. «Віруюча людина бачить невидиме очима своєї душі», – підсумував Отець і Глава УГКЦ.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія останніх випусків присвячена темі віри. Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next