АКТУАЛЬНО

«Автентичне лідерство неможливе без харизми служіння. Лідер не може не випромінювати надії», – о. Андрій Максимович

Середа, 15 січня 2020, 18:28
«Лідери – це люди, які дають іншим позитивну енергію, надію, пропозиції, що можуть принести покращення в різних аспектах нашого життя й суспільства», – на цьому наголосив адміністратор Патріаршої курії о. Андрій Максимович в інтерв’ю для Вищої школи публічного лідерства.

«Коли створювалася Патріарша курія, то вона брала приклад з Ватиканської курії. Ми знаємо, що в управлінні Папи і Вселенської Церкви є 1 мільярд 300 мільйонів вірних, тому Святішому Отцю потрібен ефективний інструментарій, яким не одне століття є Римська курія, що допомагає адмініструвати Католицьку Церкву. Наша Патріарша курія є відносно молодою структурою: один із зразків був взятий із Римської курії, а інші елементи – з наших урядових структур, кабміну, з офісу президента і навіть можна порівнювати з Державним департаментом США. Тож схожі елементи в адмініструванні були взяті й скомбіновані для нашої Церкви, для наших потреб і викликів», – зазначив о. Андрій Максимович.

На його думку, коли людина бажає робити корисні й добрі справи, то важливо бути відповідальною особою та вміти служити іншим. Саме ці риси є ознаками лідерства.

«Звичайно, лідерство в Церкві є бажаним і допустимим, навіть більше – воно має схвалення, тому що це відповідальність. Церква завжди виховувала відповідальних громадян… Про лідерство в християнському розумінні читаємо в Біблії. Ісус Христос чітко сказав, що якщо хтось з вас хоче бути першим, хай буде слугою, хай послужить. Хто хоче бути першим, хай буде останнім. Тож основне слово, на мою думку, – це служіння, тобто лідерство через служіння. Якщо ти хочеш послужити громаді, суспільству, державі і маєш для цього відповідну харизму, вогник в очах, пасіонарність, драйв, але водночас почуття великої відповідальності за себе і свою родину, суспільство, громаду, державу і суспільну інституцію, яку тобі доручають, то служи, кожному приділяй увагу, допомагай і веди за собою», – наголосив адміністратор Патріаршої курії УГКЦ.

Він вважає, що часто людина переживає з певних причин розчарування і зневіру, натомість надія сповнює оптимізмом. Ба більше, для християн основним і незмінним джерелом надії є Господь Бог.

За його словами, Церква дбає про навколишнє середовище в сучасному світі. А для втілення різних проєктів та ініціатив спочатку здійснюється планування, вибудовування стратегій розвитку. Після благословення стратегії Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом та Синодом Єпископів УГКЦ вибудовується методологія її втілення, згодом все обговорюють та прислухаються до різних думок для прийняття рішень.

Крім того, о. Андрій Максимович розповів і про «руку партнерства» Церкви і держави. «Ми пропонуємо державі нашу партнерську руку. Ми хочемо, щоб держава розглядала Церкву як автентичного рівноправного партнера, бо нас теж цікавить людина, громадянин. Як і держава, так і Церква, тобто ми всі опікуємося тією самою особою. Тому такі речі варто розглядати не на рівні конкуренції, впливу, а через призму взаємного служіння. Ми є Церквою державотворчою, яка допомагає розбудовувати державу.

Папа Іван Павло ІІ неодноразово казав, що Церква – це вчителька життя. Церква має неймовірні знання, вона є великим педагогом», – зауважив адміністратор Патріаршої курії о. Андрій Максимович.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next