АКТУАЛЬНО

«Ми прикликаємо Святого Духа, щоб навчив нас будувати єдність у різноманітності!» – Глава УГКЦ у неділю П’ятдесятниці

Неділя, 27 травня 2018, 16:16
Святий Дух є духом єдності! Найбільший вияв і прояв цього дня ми бачимо у події П’ятдесятниці. Апостоли відчули, а потім проповідували аж до краю землі про єдиного Господа в трьох Божих Особах: Отця, Сина і Святого Духа. Тому це свято ми ще називаємо святом Пресвятої Тройці. Святий Дух об’являє нам єдність всередині самого Бога попри те, що ми розрізняємо три Божі Особи, але не віримо в трьох богів. Ми сповідуємо єдиного Бога, об’явленого у Пресвятій Тройці. Тож ця єдність у лоні Пресвятої Тройці сьогодні подається людині.

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних у неділю, 27 травня, під час Божественної Літургії у Патріаршому соборі на свято Зіслання Святого Духа.

«Цього дня Христова Церква святкує велике свято – свій день народження! Сьогодні – одне з найбільших християнських свят! Свято, яке відкриває нам нову епоху, новий час в історії людства і кожного з нас. Ми святкуємо Зіслання Святого Духа на апостолів і всю вселенну. Ми знаємо, що після воскресіння і явлення апостолам Ісус Христос дав їм особливий наказ – не відлучатися від Єрусалима до тієї хвилини, поки вони не зодягнуться силою з висоти. І ось саме сьогодні – п’ятдесятого дня після воскресіння нашого Спасителя, а також десятого дня після Його славного вознесіння на небо, апостоли зодягнулися силою з висоти», – такими словами звернувся Предстоятель до вірян на початку своєї проповіді.

Як пише євангелист Лука, після Зіслання Святого Духа на апостолів вони почали промовляти різними мовами, але говорити одне і те саме, проголошуючи величні діла Божі.

Люди, які прийшли на свято П’ятдесятниці до Єрусалима з різних частин тогочасного світу, чули Боже Слово своєю рідною мовою, яке звернене саме до них. Люди почали дивуватися, а апостоли, зодягнувшись цією силою з висоти, розійшлися по всьому тогочасному світу, благовістуючи тогочасне Євангеліє Христове.

«Але що сталося того дня? Ким є та сила, яку отримали апостоли у вогняних язиках? На ці питання нам дає відповідь Священне Писання. Святий апостол Павло говорить нам, що та сила є ніщо інше, як третя Божественна Особа із Святої Тройці – Святий Дух, який єднає нас з Богом Отцем. І тому Павло каже, що цей Дух є духом усиновлення, який людей чинить синами і доньками Божими, освячуючи нас – з’єднує з Богом Творцем. Крім того, Павло каже, що Святий Дух є духом Христовим, який з’єднує нас із нашим Спасителем Ісусом Христом. Адже ніхто не може назвати Христа Господом, як не силою і діянням Святого Духа», – стверджує проповідник.

Він також згадав слова святого Василія Великого, який говорив про те, що всі ми називаємося християнами, бо ми є помазані Святим Духом, яким був помазаний Христос. Адже ми отримали Святого Духа у Таїнстві Миропомазання. За словами Глави УГКЦ, Церква є таїнством єднання людей.

Цю подію ми оспівуємо як своєрідну антитезу до ще однієї історичної «ситуації», коли Всевишній «помішав язики» тим людям, які будували Вавилонську вежу. І тоді людство було розділене через власний гріх. Натомість у святі П’ятдесятниці єдиний Бог кличе всіх до єднання, яке стає силою людства та Церкви. Саме тому ми тепер співаємо: «Коли Ти, зійшовши, язики змішав, розділив Ти народи, Всевишній. Коли ж вогненні язики Ти роздавав, у з’єднання всіх Ти призвав. I одноголосно славимо Пресвятого Духа».

«Як нам сьогодні в особистому, сімейному і суспільному житті бракує єдності! Як нам бракує тієї здатності єднатися з Богом, а відтак зі своїм ближнім! Тому в одній із відомих молитов ми співаємо: «В єдності – сила народу, Боже, нам єдність подай!» Звідки нам зодягнутися в ту силу? Звідки нам взяти благодать Святого Духа для того, щоб ми могли справді звершити те, чого прагне наше серце? Саме до такої єдності ми є здатні лише тоді, коли отримуємо Святого Духа!» – роздумує Блаженніший Святослав.

«Без Святого Духа людина є приреченою на самотність та не здатною зрозуміти іншу людину, навіть коли говорить тією самою мовою. Без Святого Духа Бог стає для нас якимось далеким і чужим, а ми – назавжди позбавлені доступу до джерела життя. Святий Дух подає нам цю єдність і тому ми його звемо животворящим. Без Святого Духа Боже Слово – Священне Писання – є лише буквою, яка вбиває. А у Святому Дусі – це слово, яке дає життя й оживляє. Без Святого Духа Церква є ніщо інше, як, можливо, ще одна громадська організація… А силою і діянням Святого Духа Церква є Тілом Христовим, надією людини», – наголосив Глава Церкви.

Як наголосив Предстоятель, ми сьогодні прикликаємо Святого Духа на нашу Церкву, на наш народ, на нашу Україну.

«Ми сьогодні прикликаємо Святого Духа для того, щоб навчив нас єднатися, будувати єдність у різноманітності та оновив нашу людську гідність. Адже ми розуміємо, відчуваємо гідність людини як сина чи доньки Божої лише тоді, коли Святий Дух робить нас здатними чинити добро. Без Святого Духа людина (хоча має розум і волю) не здатна чинити добра. Ми прикликаємо Святого Духа, щоб у своїх вогненних язиках в невидний спосіб Він спочив на кожному з нас; очистив нас від усякої скверни; став нашою силою, якою зодягнемося як силою з висоти, та будемо носіями здатності єднання у лоні нашого народу. Тому зараз ми разом взиваємо: «Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші!» – наприкінці підкреслив Блаженніший Святослав.

А завершилося святкове Богослужіння цього дня Великою вечірнею з коліноприклонними молитвами. Цю Вечірню у цей день, згідно із традицією Церкви, служать одразу після Божественної Літургії.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next